FELELŐSEN MAGADÉRT

Tabuk nélkül a női egészségről

A nőgyógyászati betegségek még mindig tabutémának számítanak, és sok nő nem mer beszélni a problémájáról, szégyelli betegségét, és emiatt későn keresi fel az orvosát. A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) egyik célkitűzése, hogy nyílt és őszinte párbeszéddel ledöntse azokat a tabukat, melyek a női egészséget övezik.

tabu n

„Mi döntünk arról, mi számít tabunak”

„Gondoljunk bele, mekkora jelentősége van annak, hogy mi számít tabutémának és miről lehet nyíltan beszélni! Abban a társadalomban, ahol az alkoholizmus vagy a családon belüli erőszak tiltott témának számít, ott igen nagy kihívás kezelni az adott problémát. Fontos belátni, hogy egyáltalán nem lényegtelen, miről lehet beszélni és miről nem. De szerencsére a tabuk nem kőbevésett dolgok, lehet rajtuk változtatni” – mondta el Jaksity Kata, a FEME elnöke.

A női egészséghez kapcsolódó témák Magyarországon még mindig tabunak számítanak. A nőgyógyászati betegségekről nem merünk nyíltan, őszintén beszélgetni. Fontos, hogy megtaláljuk azt a fórumot, ahol bátran megoszthatjuk történetünket, kételyeinket, és hiteles, naprakész információkkal segítenek bennünket a gyógyuláshoz vezető úton.

„Sokszor még a barátnőkkel sem beszélgetünk arról, ha valami baj van, nem hozzuk fel az egészségügyi problémáinkat. Én kifejezetten szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy vannak igaz barátnőim, akikkel őszinte, mély barátságot ápolunk. Mégis, mióta megalapítottuk a Felelősen Magadért Egyesületet, gyakrabban beszélek az egészségmegőrzésről. Ezért több barátnőm is bevallotta, hogy neki is van valamilyen nőgyógyászati gondja. Számomra ez azt jelzi, hogy társadalmi szintű problémáról beszélünk: a közvetlen beszélgetésekből és a nyilvános diskurzusból is kimarad ez a téma.”

A FEME célja, hogy olyan közösséget teremtsen az érintett nők számára, ahol szakértői segítségével választ adnak a hölgyekben felmerülő kérdésekre, bátorítják őket arra, hogy időben keressék fel, akiben megbíznak, és aki a problémájukra megoldást, megfelelő kezelést nyújthat.

Amennyiben női betegséggel, nőgyógyászati problémával vagy szexualitással kapcsolatban kérdésed van, vagy megosztanád történetedet, hogy ezzel segítsd a sorstársaidat a gyógyulás útján, írj nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.