Hogyan legyünk jól? – Megmutatjuk, mi segített Jaksity Katának!

A Lelki Egészség Világnapja alkalmából a közismert televíziós műsorvezetővel, a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) elnökével beszélgettünk arról, hogy ő mit tesz a harmonikus, kiegyensúlyozottabb életért. Egyre több közszereplő és szervezet hangsúlyozza ugyanis, hogy a mentális egészségünk megőrzése elsődleges feladataink közé tartozik.

Október 10. a Lelki Egészség Világnapja, amely célja a pszichés egészség megőrzése, valamint a mentális zavarokkal küzdők problémáira való figyelemfelhívás. A világnapot 1992-ben kezdeményezte a Lelki Egészség Világszövetség, azóta több szervezet csatlakozott hozzájuk, és minden évben egyre nagyobb figyelmet kapnak. Ennek hátterében talán az állhat, hogy az emberi pszichével kapcsolatos témák egyre népszerűbbek, ugyanis egyáltalán nem egyszerű feladat kialakítani és megőrizni egy nyugodt, békés lelkiállapotot.

A fejlett nyugati társadalmakban a pszichológia tudománya széleskörű elismertségnek örvend, és ma már Magyarországon sem szégyen terápiára járni; vagy más, a lelki közérzetet támogató szolgáltatást igénybe venni. Sőt, az önmagunk minél alaposabb megismerésére való folyamatos igény hozzátartozik a felnőtt élethez. Mindemellett hazánkban állandó probléma az öngyilkosságok magas számatavaly több, mint 1500-an vetettek véget az életüknek. Illetőleg, a legtöbb pszichológus arról számol be, hogy egyre többen szenvednek szorongás, depresszió, étkezési zavar vagy valamilyen kényszerbetegség következtében. A pszichés jólétünk tehát kardinális kérdés: olyan ügy, amivel minden nap foglalkoznunk kellene a saját magunk és a szűkebb, tágabb közösségünk érdekében is.

shutterstock 548638960 1

„Könnyebb megküzdeni a krízishelyzetekkel”

Jaksity Katát a FEME elnökét kérdeztük arról, hogy ő mit tesz a lelki egészségéért, és miért érzi szívügyének, hogy felkarolja ezt a témát: „Ma már bizonyított, hogy testi és lelki egészségünk között szoros, kimutatható reláció van. Én is látom magamon, hogy ha nem törődőm a szorongásommal, vagy ha nem adom le, nem kezelem az engem érő folyamatos stressztöbbletet, akkor az előbb-utóbb kiütközik valamilyen betegség formájában. A napi rohanó, mindenhol megfelelni akaró, teljesítményközpontú életmódunk mellett különösen lényeges, hogy tegyünk valamit a lelki egyensúlyunk karbantartásáért. Ezért hoztam létre a mentális egészség megőrzését szolgáló központomat.”

Jaksity Kata elmesélte, hogy számos problémával kellett megküzdenie élete során – nőgyógyászati betegséggel, munkahelyi gondokkal –, de ami az utóbbi időszak legnagyobb nehézségét jelentette, az a válásának a feldolgozása: „Huszonkét év együttélés után sok mindenen elgondolkodtam; többek között azon, hogy miért voltam ilyen sokáig egy olyan házasságban, ami a végén már több bánatot jelentett nekem, mint örömet. Ehhez tartozik az is, hogy egy olyan barátságot is fenntartottam tíz évig, amiben nem vettem észre, hogy folyamatosan elárulnak és visszaélnek a bizalmammal. Először megpróbáltam megérteni ezt az egészet. Pontosabban azt, hogy miért kerültem olyan helyzetekbe, miért találkoztam olyan emberekkel, akik sokat mérgezték a lelkem. Szembe kellett néznem azzal, hogy mi volt ezekben a kapcsolatokban az én felelősségem és az én hiányosságom. Hiszem, hogy ha napi szinten tudatosítjuk az érzéseinket, gondolatainkat, akkor a hétköznapi feszültségek mellett könnyebb megküzdeni a krízishelyzetekkel, és elfogadni saját magunkat is.”

Ne sajnáljuk magunktól az időt!

A népszerű műsorvezető rendkívül sok technikát kipróbált már, és azt tapasztalta, hogy rajta „nem önmagában egy, hanem több módszer segített.” Jaksity Kata kiemelte az életében a mozgás fontosságát, amely hatékonyan és gyorsan oldja a feszültséget. Régebben biciklizett, ma már inkább sétál vagy kirándul a gyermekivel, barátnőivel. Ha tudja, jógával indítja a napját, amelyet „egyből megérez”, ha esetleg kimarad. A nagyobb összeszedettséget, a tisztább gondolkodást a meditáció gyakorlásával szeretné elérni, továbbá figyel arra is, hogy legyen ideje relaxálni. Ezenkívül Jaksity Kata „esküszik” a nyak- és fejmasszázs áldásos, lazító, energetizáló hatására. Ez a téma jelenleg annyira érdekli, hogy tervezi egy masszázstanfolyam elvégzését is. Továbbá, állandóan bújja a pszichológiai témájú könyveket, publikációkat; jár érintésterápiára, valamint, amikor nehezebb élethelyzet elé kerül, felkeres egy pszichológust. Figyel arra, hogy tudatosan élje meg a mindennapjait, és megálljon pár percre azért, hogy felismerje mit érez pontosan, illetve gyakorolja az önmagával szembeni együttérzést, elfogadást.

JK1 1

„Mindenkinek magának kell megtalálni azt, hogy rajta, személy szerint mi segít. Talán az első, legfontosabb lépés, hogy ne sajnáljuk magunktól az időt. Nekem először meg kellett birkóznom a bűntudattal: ha magamra szánok időt, akkor önző vagyok, egy olyan anya, aki elhanyagolja a gyerekeit. Már látom, ez mekkora butaság! Nem elvesszük az időt a gyerekeinktől, hanem minőségi időt adunk nekik vissza! Ugyanis, ha én mentálisan-lelkileg is jól vagyok, az nekik is jó lesz. Most ezzel a szemlélettel élek, és sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok és ez a gyerekeimmel való türelmemben is jobban érződik, a kapcsolatunk még inkább szeretetteljesebb és őszintébb lett. Nem győzöm hangsúlyozni az ÉN-idő jelentőségét! Ahogy az immunrendszerünket vitaminokkal erősítjük, úgy a lelkiegészségünket a minőségi ÉN idővel. Ettől örömtelibbek és nyugodtabbak leszünk!”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.