FELELŐSEN MAGADÉRT

„Nekünk, anyukáknak is kell levegő, tér, és ez nem bűn!”

 

Egy anya felelős a gyermekeiért, a munkájáért és önmagáért is. Mindezt, elég nagy kihívás összeegyeztetni. Jaksity Katával, a FEME elnökével beszélgettünk arról, neki hogyan sikerül.

Jaksity Kata az élet számos területén kipróbálta már magát: dolgozott marketing igazgató pozícióban, divatbemutatókat rendezett, folyamatosan segíti a karitatív szervezeteket, továbbá napjaink egyik meghatározó műsorvezetőjeként tevékenykedett. A médiában eltöltött több év után, jelenleg a harmonikus életmóddal foglalkozik, ez ügyben szeretne segíteni a nőknek. Elvált, háromgyermekes édesanyaként tudja, hogy nem egyszerű megtalálni az arany középutat a karrier és a gyereknevelés között.

A Women’s Wellbeing Index (WWI) egy egyedi, ezer fős reprezentatív mintán végzett kutatás, mely a női lét minden olyan fontos aspektusát igyekszik lefedni, melyek befolyásolják a nők közérzetét. A felmérésből kitűnik, hogy a nők 67%-a érzi azt, hogy elegendő időt tölt a családjával, de pusztán 32%-uk szerint könnyű a munka és a család egyensúlyát megteremteni. Ebből is látszik, hogy a családanyákat érintő egyik legnagyobb kihívás talán az, hogy hogyan tudják megvalósítani a család-munka egyensúlyát. Te ezt hogyan oldottad meg, mit gondolsz erről?

Jaksity Kata: Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert az életem során én osztottam be az időm nagy részét. Műsorvezetőként voltak fix programok, például a forgatás, de ettől eltekintve én döntöttem az időm felett. Soha nem tapasztaltam meg azt, hogy milyen egy irodában eltölteni napi nyolc órát egy huzamban. Sőt! Azt látom a barátnőimen – akik valamilyen multi cégnél vannak–, hogy leginkább tíz-tizenkét órát dolgoznak, és nem nyolcat. Azt tapasztalom, hogy ennek a velejárója az önmarcangolás, a lelkiismeretfurdalás: tipródás, hogy hogyan látod el a munkahelyi feladataid, és hogyan tudsz ott lenni a gyerek iskolai rendezvényén... Azt gondolom, hogy az ideális az lenne, ha egy anya nyolc óránál többet nem dolgozna.

 

A34A4572

 

Mennyire befolyásolja ez a gyereknevelést?

Jaksity Kata: Gyakran hallani azt a mondást, hogy „A kevesebb több.” Úgy vélem, ez a gyerekekkel eltöltött időre nem igaz. Én otthonról látom el a teendőim, ez azt jelenti, hogy én kenem reggel a gyerekeknek a vajas kenyeret, ott vagyok az életük fontos eseményeinél; illetve, mikor hazaérnek, én már várom őket. Lehet, hogy ez rontja a munkavégzésem hatékonyságát, de én biztos vagyok benne, hogy ezért is van kivételesen jó kapcsolatom a gyermekeimmel. A huszonegy éves Ábel és a tizennégy éves Bende fiammal elmegyünk hárman kirándulni, holott a kamasz gyerekek általában már nem szívesen töltik az idejüket az anyukájukkal. Ez nálunk másképp van. Mi sokat beszélgetünk és támogatjuk egymást minden helyzetben. A gyerekek szeretik, ha együtt vacsorázunk, még a nagyobbik is igyekszik otthon lenni ilyenkor. Remélem a most ötéves Jázmin lányommal is ugyanolyan erős kötelék lesz köztünk, mint a fiúkkal. Azt gondolom továbbá, hogy akkor lesz jó viszony az anya és gyermek között, ha az anya maga is törődik a saját lelkével, pszichéjével, testével. Gyakran hangsúlyozom, mennyire lényeges az Énidő.

Mit jelent ez pontosan?

Jaksity Kata: Az Énidő nem más, mint az önmagunkra fordított idő: amikor olyan dologgal foglalkozunk, ami feltölt, kikapcsol bennünket. Ezért is hoztam létre egy életmódközpontot, Soul2Soul néven, ahol magunkra figyelhetünk. Sokáig én sem törődtem igazán magammal, vagy ha igen, azt mindig a családtól elvett időnek éreztem. Holott, ennél nagyobb tévedés nemigen van! Ha például kimerültek vagyunk – akár testileg, akár lelkileg–, nem tudunk türelmesek, megértőek lenni otthon. Nekem például nagyon jól esik, ha elmegyek egyedül sétálni. Nem szól hozzám senki, nem nyaggat semmivel a gyerek. Annak beismerése, hogy nekünk, anyukáknak is kell levegő, tér, és ez nem bűn! Én séta után kipihenten megyek haza, ennek köszönhető nem idegesen töltöm majd velük az időt. Ráadásul a magunkra szánt idő befektetés az egészségünkbe is! Gondoljunk bele, ha betegek leszünk, mert nem töltekezünk, akkor biztos, hogy nem tudunk a családunk mellett lenni százszázalékkal.

A Women’s Wellbeing Indexből kiderült az is, hogy a nők számára fontosabb, hogy szeretteikről gondoskodjanak, mint hogy saját egészségükkel törődjenek: míg a válaszadók 85%-a véli úgy, hogy képes biztonságot teremteni a családjának, csak 55%-uk figyel oda a saját teste jelzéseire. Te mennyire vagy egészségtudatos?

Jaksity Kata: Én fiatal koromtól kezdve hallgatok a testemre, és felelőségteljesen élek. Az első terhességem alatt valahogy megtanultam ennek a jelentőségét, és azóta is természetes, hogy ha tapasztalok valami szokatlant - például a menstruációm során - akkor felkeresem az orvosom. Soha nem hagytam ki az éves nőgyógyászati szűrést sem, ami elengedhetetlen. Néha azt tapasztalom, hogy ez más nőnek nem ilyen egyértelmű, és nem veszik komolyan, vagy elfelejtik. A barátnőimre is rá szoktam szólni, ha húzzák-halasztják a vizsgálatot vagy szűrést. Jó, ha egymásra is figyelünk! Ha valami igazán komoly betegségünk lesz, akkor, hogyan neveljük majd a gyerekeket? Sajnos mi nők megszoktuk, hogy tűrjük a fájdalmat, legyintsünk kisebb-nagyobb panaszokra mondván, hogy „női dolog”. Ezt a szemléletet át kell állítani magunkban, hiszen ezzel nem teszünk jót sem magunknak, sem a családunknak.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.