Mikor kell elmenni nőgyógyászati szűrésre?

A nőgyógyászati szűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mégis, néha megtörténik, hogy elrepül az idő, és szinte fel sem tűnik, hogy eltelt több év, anélkül, hogy felkerestük volna a nőgyógyászunkat. Pedig felelőséggél tartozunk az egészégünkért: ugyanúgy kell törődnünk saját magunkkal, ahogy a szeretteinkkel is!

Talán mindenki tudja, hogy a méhnyakrákszűrés életmentő lehet, mégis hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az éves kontrollról, holott egy fájdalommentes félórás vizsgálatról van szó, amire köteleznünk kellene magunkat. Vegyük komolyan azt, hogy nők vagyunk – hiszen ez ugyanúgy kötelességünk önmagunk felé, mint az, hogy elvégezzük a munkánkat határidőre, vagy az, hogy gondoskodunk a családtagjainkról, barátainkról!

A menstruációhoz igazítva

Az egészégünk érdekében alapvetően fontos, hogy rendszeresen elmenjünk a nőgyógyászati szűrésre. Ez egy komplex vizsgálat, amely elengedhetetlen annak érdekében, hogy időben megelőzzük a komolyabb betegségeket. Évente egyszer kell felkeresni ez ügyben az orvosunkat, és az a legjobb, ha ezt a középidőben tesszük meg, vagyis a ciklus első napjától számított 10-20 nap között, ugyanis előtte és utána sejtszegény a szűrés során levett kenet.(Olvassátok el ide vonatkozó részletes cikkünket!) Vagyis, ilyenkor kevesebb sejtet tudnak megvizsgálni az orvosok. Természetesen, bármikor el lehet menni – kivéve a konkrét vérzés napjait –, de a legoptimálisabb az lenne, ha a vizsgálatot a középidőre időzítenénk. A legfontosabb dolog viszont az, hogy ne felejtsük el!

Jelöljünk ki egy dátumot!

Dr. Katona Renátától, a FEME nőgyógyász szakértőjétől megtudtuk, hogy a nők nagy részével könnyen elszalad az idő. „Gyakori eset, hogy jön valaki nőgyógyászati szűrésre, és mikor a rendszer alapján megmutatom neki, hogy két vagy három éve járt nálam utoljára, teljesen megdöbben. Olyan gyorsan elillannak a hónapok, hogy sokszor teljesen elveszítjük az időérzékünket, és úgy érezzük, hogy múlt évben voltunk vizsgálaton, holott annak már több éve.”

Renáta azt javasolja, hogy próbájuk meg egy fix dátumhoz kötni a vizsgálat idejét. Például kezdjük ezzel az évet, vagy születésnapunk közeledtével menjünk el. Időzíthetjük a nyár első hónapjára is, vagy kijelölhetünk erre valamilyen nagyobb ünnepet is. Ez utóbbi esetében a FEME szakértője elmesélte, hogy a legtöbben karácsony környékén szeretnének elmenni szűrésre, ami nem a legjobb megoldás, hiszen a december a legzsúfoltabb hónap, és kevés eséllyel kap valaki olyan időpontot, ami a legmegfelelőbb lenne a menstruációs ciklusa szempontjából. Ha úgy érzi valaki, hogy a lelkének könnyebb lenne, ha az új évet már a szűrés eredményével kezdené, akkor inkább jelentkezzen be november elejére!

nogyogy

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

Az éves teljes körű nőgyógyászati rákszűrés része a mell tapintása, a méhnyak, petefészek, méh komplex vizsgálata és a méhnyakrák szűrése. Ezeken felül az orvos dönti el – a tünetek, a vizsgálat, az esetleges panaszok alapján –, hogy milyen további tesztre, ellenőrzésre van szüksége a páciensnek. Ezenfelül érdemes a hüvelyi ultrahangos vizsgálat (pontosabb diagnózis felállítására) lehetőségét felvetni az orvosnak, továbbá HPV-szűrést kérni, a humán papilloma vírus által okozott fertőzés megállapítására.

Figyelmetekbe ajánljuk: http://www.pharmapromo.hu/slider-item/nogyogyaszati-naptaralkalmazas

Képkivágás

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.