Az első nőgyógyászati vizsgálat – mikor vigyem el a kislányom?

Az anyukák sokat vívódnak azon, hogy vajon mikor kell, lehet, illene elvinni először a lányukat a nőgyógyászhoz. Számos alkalommal felmerül az a kérdés is, hogy probléma esetén hogyan vizsgálja meg a szakorvos a kislányt? Dr. Katona Renátát, a FEME nőgyógyász szakértőjét kérdeztük a témában.

DrKatonaRenata

A szakembertől megtudtuk, hogy ha probléma merül fel, kortól függetlenül fel lehet és fel is kell keresni a nőgyógyászati rendelést. Ha például óvodáskorban csíp a vizelet, vagy ha túl korán (10 éves kor előtt) esetleg túl későn (15 éves kor után) jön meg az első vérzés; vagy ha serdülőkorban vérzészavarok jelei mutatkoznak, illetőleg, ha bármilyen irritáció, fertőzés, a normálistól eltérő tünetek jelentkeznek egy lánynál, akkor gyermeknőgyógyászhoz érdemes fordulni. Ugyanis ez az orvosi szakterület kifejezetten a 0-18 év közötti lányok nőgyógyászati problémáival foglalkozik.

A felnőtt nőgyógyászat a 14 év feletti nők vizsgálatát végzi. Míg 14 év alatt kötelező, hogy a szülő bent legyen a gyermekkel az orvosnál, addig 14 év feletti ez már nem előírás. A lány páciens saját maga dönt arról, hogy egyedül, avagy kísérővel szeretne bemenni a szakorvoshoz.

Nincs hüvelyi ultrahang!

„Minden anyukát szeretnék megnyugtatni arról – ugyanis ez a félreértés sokszor felmerül –, hogy ha egy szűz kislányt elvisznek a nőgyógyászhoz, mert valamilyen panasza van, akkor a szakember nem fog hüvelyi vizsgálatot végezni! Megtapogatjuk a hasát, majd hasi ultrahangot végzünk. Ez utóbbi miatt fel szeretném hívni az anyukák figyelmét, hogy teli húgyhólyaggal érkezzen a gyermek a rendelésre! Ha mindenképp szükséges további vizsgálat, akkor az rektális módon, vagyis a végbélen keresztül történik. Ez nem okoz fájdalmat. Ha a tünetek között folyás is szerepel, akkor hüvelyi a váladékból veszünk mintát, a fehérneműről. Tehát semmilyen körülmények között, semmilyen vizsgálattal nem bántjuk a kislány szűzhártyáját” – mondta Dr. Katona Renáta.

A nemi élet előtt

Ha egy fiatal lánynál semmilyen panasz nem jelentkezett, akkor a szexuális élete megkezdése előtt érdemes először az anyukának elvinni őt az orvoshoz, elsősorban a fogamzásgátlás átbeszélése miatt. Tehát amikor a szülő azt látja, hogy a kamasz lánya szerelmes lesz, találkozgat egy fiúval, és tudja, hogy komolyra fordulhat a kapcsolatuk, sor kerülhet közöttük az intim együttlétre, mindenképpen ildomos elvinnie őt a nőgyógyászhoz.

„A lányoktól megkérdem, hogy szeretnék-e, hogy az anyukájuk bent legyen az ilyenkor lezajló tanácsadáson, avagy sem. Én mindenesetre jobban preferálom, ha az anyukával közösen vitatjuk meg, milyen módon védekezzen a fiatal a jövőben. Így elkerüljük a félinformációkat, továbbá a fogamzásgátló gyógyszerekkel kapcsolatban is el tudom oszlatni a szülő esetleges aggodalmát. Sokszor előfordul, hogy a lány szeretne gyógyszert szedni, az anyuka pedig nem ért egyet ezzel a megoldással.”

A továbbiakban, a nemi élet megkezdése után, évente egyszer kell felkeresni a nőgyógyászt az éves szűrés miatt, amennyiben nincs betegségre utaló panasz.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.