Hogyan beszéljünk a kislányunkkal a nőgyógyászatról?

Egy anyának hatalmas szerepe, felelőssége van abban, hogy a lánya felnőtt nőként egészségtudatosan éljen, és probléma esetén, illetve az éves szűrések alkalmával mindenképpen felkeresse a nőgyógyászt. Sok szülő nem tudja, hogyan beszéljen erről a témáról a gyermekével – ez ügyben Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyász szakértője ad tanácsot.

A szakember azt javasolja, hogy már óvodáskorban kezdjék el az anyukák a felvilágosítást, abban a korban ugyanis már szót lehet és kell is ejteni az intim higiéniáról: „Kedvesen el lehet magyarázni a gyermeknek, hogy például mindig alaposan meg kell mosni az intim részeket. Továbbá, amikor elmegyünk a boltba, akkor nyíltan vásároljunk – a gyermekünk szeme láttára – tampont, betétet, és magyarázzuk el azt, hogy mire való. Ezt mindig a gyermek szintjén kell megfogalmazni, és mindig azt érdemes elmondani, amire épp kíváncsi. Nem kell belemenni bonyolult részletekbe, bőven elég egy óvodás kislány esetében, ha annyit mondunk, hogy a betétet a bugyiba kell tenni.”

A kiskamaszokat vigyük magunkkal!

A szakember hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy az anyukák nyitottak legyenek minden témával kapcsolatban, ami a nőiség velejárója: „Azt lenne jó elérni, hogy merjen a gyermek kérdezni az anyukájától, még kiskamasz korban is! Ez az egyik legnehezebb időszak, hiszen ilyenkor esetlenek, szemérmesek, nehezen nyílnak meg. Azt javaslom, hogy egy-egy alkalommal, amikor az anyuka elmegy a nőgyógyászhoz, vigye a serdülő lányát magával. Ezt így fogalmazhatjuk meg számára: »Olyan jó lenne, ha eljönnél velem a doktornőhöz, a nőgyógyászatra! Szeretném, ha megismernéd a doktornőt, egy nagyon kedves orvossal fogsz találkozni. Szeretném, ha tudnád, hogy nincs mitől félni ott«.”

shutterstock 221050738

Amennyiben a kiskamasz kíváncsi és nyitott rá, be is mehet az anyukájával a rendelésre, hogy lássa mi történik a vizsgálat során. Ezáltal könnyebben beépülhet az életébe, hogy felnőttként természetesebben, bátrabban keresse fel a nőgyógyászt.

Az iskolai tájékoztatásban rejlő lehetőségek

Az iskolai felvilágosító órák vagy a HPV védőoltásról szóló iskolai hivatalos tájékoztatás eseménye jó apropó arra, hogy őszintén kommunikáljunk a gyermekünkkel. Hiszen nagy valószínűséggel a tanárnőtől vagy a gyerektől értesülni fogunk arról, hogy mi történik az iskolában. Dr. Katona Renáta elmondta, hogy ha bármilyen kérdés, kétség felmerülne a szűréssel, a menstruációval vagy a védőoltással kapcsolatban, az anyuka és a lánya együtt keresse fel a nőgyógyászt és kérjenek felvilágosítást. A tanácsadás remek lehetőség arra, hogy a gyerek megbarátkozzon a nőgyógyásszal.

Felkészülten a menstruációra!

„A nyílt kommunikáció anya-lánya között számos okból elengedhetetlen. Manapság már korábban, átlagosan 12 éves korban kezdenek menstruálni a kislányok, de az sem ritka, hogy valaki 10 évesen. A mostani generációnál ez sokkal hamarabb történik, mint tíz évvel ezelőtt. Sajnos azt tapasztalom, hogy sok kislányt a menzesz teljesen felkészületlen, váratlanul ér, ugyanis otthon egyáltalán nem beszéltek róla. Ha van egy bizalmi viszony az anya-lánya között, akkor ez nem történhet meg. Illetve fontos, hogy a kislány megossza az esetlegesen jelentkező tüneteket, problémákat az anyukájával. Természetesen az sincs kőbe vésve, hogy a felvilágosítás kizárólag az anyuka feladata. A rendelésemen vannak olyan lányok, akik mindig az apukájukkal jönnek azért, mert az apukájukkal vannak olyan bizalmi kapcsolatban. Az apukának mondják el, hogy ha valami nem stimmel a menstruációjukkal, vagy ha kétségeik merülnek fel” – magyarázta a FEME szakértője.

shutterstock 1033143280

Első nőgyógyászati vizsgálat

Amennyiben semmilyen nőgyógyászati panasz nem jelentkezett az évek során a gyermeknél, az első nőgyógyászati tanácsadásra a nemi élet megkezdése előtt kerül sor. Erre a vizsgálatra mindenképp fontos lenne, hogy a fiatal lány az anyukájával együtt érkezzen. Dr. Katona Renáta szerint az a legideálisabb, ha az anyuka mindenképpen bent lenne ilyenkor a vizsgálóban, és közösen beszélnék át a fogamzásgátlás kérdését. „Minden esetben (14 éves kor után) a lány saját döntése, hogy az anyuka is részt vehet-e a nőgyógyászati vizsgálaton, avagy sem; ezért lényeges, hogy addigra már egy nyílt, őszinte kapcsolat épüljön ki az anyuka és a lánya között.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.