Intim higiénia a párkapcsolatokban – Mire figyeljünk?

Mai világunkban az alapvető testi, személyes higiénia elengedhetetlen feltétele annak, hogy elkerüljük a betegségeket, és megőrizzük egészségünket. Emellett a szexuális életet is negatív befolyásolhatja, ha nem fordítunk erre kellő figyelmet.  

Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője szerint: „El kell fogadnunk azt, hogy a 21. században élünk Európában, és ebben a kultúrkörben bizonyos alapvető higiénés odafigyelés a megszokott, a követendő példa. Ha valaki azt az életet választja, hogy párkapcsolatban él, és szeretné, hogy ott legyen szex, akkor igenis figyelni kell erre. Ha azt szeretnénk, hogy rendben legyen a szexuális életünk, akkor ezt nem hanyagolhatjuk el, mert az a kapcsolat kihűléséhez vezethet.”

FEME FB junius 19

Jóízű csók  

A szexuálterapeuta elmondása szerint, a reggeli kellemetlen leheletről – ami természetes és nem valamilyen betegség eredménye – sokan megfeledkeznek. „Ha úgy alakult ki a pár napirendje, hogy szoktak reggel szeretkezni, akkor igenis pattanjon ki a lány, a fiú az ágyból és mossák meg a fogukat. Hiszen a kellemetlen lehelet rossz érzést kelthet, ami miatt kimarad a csókolózás az együttlétből, ezért a megfelelő szájhigiénia a szexuális élet szempontjából elengedhetetlen.”

FEME FB junius 18

Kezelhető bőrbetegségek

Azt mindenki tudja, hogy az intim együttlétek nagy része simogatásból, érintésből áll, amelynek elhanyagolhatatlan szerepe van a szexben. Viszont, ha van valakinek egy kezelhető bőrbetegsége, például gombásodás, az „borzongást vált ki a másik emberből”. A férfiaknál például gyakori eset, hogy nyáron a combtőnél gombás piros foltok jelennek meg fehér felrakódással – ez nyilvánvalóan nem segíti elő a vágy felfokozását. Szintén, ugyanez a helyzet, ha az intim területeken alakul ki gombás fertőzés. A szakember azt javasolja, hogy ne menjünk el a kezelhető bőrbetegségek mellett, hanem igenis szánjunk figyelmet a gyógyításukra.

Toalett higiénia – a spontán együttlétekért

„Fontos, hogy beszéljünk a mosdó használat utáni higiéniáról is. Úgy vélem, hogy akkor nem fog ellaposodni egy kapcsolat, ha a spontán együttléteknek is van helye a hétköznapokban. Ez lehet csak simogatás, petting, tehát egy kis tűz, bizsergés. Viszont, ha nem figyelünk az intim higiéniára, akkor a spontaneitásnak nem adunk teret. A nőknek különösen figyelniük kell a végbélnyílás tisztántartása, hiszen közel van a hüvely nyílásához, így a vastagbélben jelenlévő baktériumok bekerülhetnek a hüvelybe. Én azt szoktam tanácsolni, hogy szex után – ha kell, ha nem–, menjenek el a lányok a mosdóba pisilni, így már tettünk valamit, azért, hogy megelőzzük a coli baktérium által okozott fertőzéseket” – mondta Dr. Csereklye Andrea.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.