FELELŐSEN MAGADÉRT

FEME Szalon – beszámoló 2. rész

Ismerjük meg a testünket!

Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálaton az első kérdés, hogy mikor volt az utolsó ciklusunk. Bár a kérdést mindig felteszik, sokakat mégis váratlanul, felkészületlenül ér. Pedig a ciklusunk ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nőgyógyászunk és mi is teljes képet kapjunk egészségügyi helyzetünkről.

2 FEME Szalon 20190529 039

Dr. Vesztergom Dóra, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője elmondta, nagyon fontos ismerni, hogy működik a testünk, és hogy néz ki egy normális menstruációs ciklus. Ha ahhoz képest eltérés van, minden esetben orvoshoz kell menni! Persze az, hogy kinél mi a normális, lehet valamennyire eltérő. Akkor beszélhetünk normális havi vérzésről, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább és lényeges fájdalommal nem jár. Kórosnak tekintjük a vérzést, ha rendszertelen, túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, túl sok, nagy mennyiségű vérzéssel jár, vagy a ciklus elhúzódó, illetve fájdalmas. Vezessünk menstruációs naplót, és vizsgálat előtt írjuk össze a kérdéseinket, hogy biztos mindenre választ kaphassunk!

„A miómám diagnosztizálása és a terhességem előtt nem foglalkoztam a ciklusom rendszerességével, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget annak, hogy rendszertelen. Azt gondoltam, biztos másnak is ilyen, biztosan ez a normális. Ma már tudom, hogy nem szabad ilyen könnyelműen venni, mert már ezek a jelek a betegségem meglétére utalhattak”tette hozzá Judy.

 

FEME Szalon – beszámoló I. rész

FEME Szalon – beszámoló 3. rész

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.