FEME Szalon – beszámoló I. rész

 Ha beteg vagy, rejtsd el! Ha fájdalmad van, tűrd el! Ha vérzési rendellenességgel küzdesz, ne beszélj róla!  De tényleg ez a helyes út? Magyarországon a női egészséghez, nőgyógyászati panaszokhoz kötődő témák sokszor még mindig tabunak számítanak. Stigmaként éljük meg, ha problémánk van, nem merünk nyíltan beszélni róla. Pedig a gyógyuláshoz vezető út fontos lépése, hogy legyen egy olyan támogató közeg, ahol szabadon megoszthatjuk a kérdéseinket, kételyeinket, és érezzük, nem vagyunk egyedül! Ahhoz, hogy ezek a tabuk „megdőljenek” összefogásra van szükség. Ezért dolgoznak a Felelősen Magadért Egyesület tagjai, és ezért csatlakozott a FEME Szalon eseményhez Judy, a Groovehouse énekesnője, hogy személyes történetével példát mutasson azoknak a nőtársaknak, akik ma még nem mernek beszélni a problémáikról, nem merik feltenni a kérdéseiket.

1 FEME Szalon 20190529 041 1

Az Egyesület küldetése, hogy egy olyan Közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket. A Közösség tagjai tanácsért, segítségért fordulhatnak a FEME szakembereihez, legyen szó nőgyógyászati problémáról, betegségről, illetve szexualitásról.

Beke Zsuzsa, a FEME ügyvezető elnöke kiemelte a barátok, vagy támogató család által kialakított védőháló fontosságát, ami a nőket átsegítheti egy nehéz perióduson, vagy akár segítséget is nyújtanak egy teljes újrakezdésben. A Felelősen Magadért Egyesületünk egyik legfontosabb missziója is ez, hogy hatékony betegszervezetként nyújtson segítséget a nehéz helyzetekben lévő hölgyeknek.

1 FEME Szalon 20190529 030

A FEME Szalon vendége volt Judy, a Groovehouse énekesnője is, aki személyes történetével szeretne példát mutatni a hozzá hasonlóan miómával küzdő nőtársainak.

 „Bár már több mint 8 éve történt, pontosan emlékszem a pillanatra, amikor az orvosom diagnosztizálta nálam a jóindulatú daganatot, a miómát. Az első reakcióm természetesen nekem is a rémület volt. Számtalan kérdés merült fel bennem, miért pont én, hogy lesz ezután? De az orvosom szerencsére türelmesen elmagyarázta, mire és miért kell figyelnem. A diagnózist követően hamarosan megfogant a kislányom. A mióma miatt egy hetet kórházban kellett töltenem a terhességem során, de hála a gondos ellátásnak, a 9. hónapban életet adhattam a gyönyörű és egészséges kislányomnak” – osztotta meg történetét Judy.

1 FEME Szalon 20190529 028

Dr. Katona Renáta, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője kiemelte, hogy a mióma diagnosztizálása minden nő esetében fontos, akkor is, ha éppen nem okoz panaszokat, és külön kezelést nem igényel. Mert ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy a nők tudjanak róla, illetve ismerjék, hogy milyen tünetekre kell figyelniük. Ha pedig a mióma problémát is okoz, mely lehet fájdalmas menstruáció, bőséges, alvadékos vérzés, vagy az elhelyezkedéséből, méretéből adódódóan nyomhatja a húgyhólyagot, ezzel folyamatos vizelési ingert okozva, nyomhatja a beleket, mely székelési problémákat is eredményezhet, illetve a méhüreg deformálása esetén akadályozhatja a teherbe esést. Ezek fennállása esetén a nőgyógyász szakorvossal egyeztetve személyre szabott kezelés megkezdése javasolt. Fontos tudnunk, hogy míg húsz évvel ezelőtt szinte rutineljárás volt, ma már csak a legritkább esetben jön szóba, hogy mióma esetén az egész méhet eltávolítsák.

„Sajnos a mióma nemcsak a fent felsorolt panaszokat, problémákat okozhatja. Ha miómánk van, előfordulhat egészhónapos folyamatos vagy pecsételő vérzés, mely természetesen csökkentheti a párkapcsolati intimitást is.  Sokszor az aktus során tovább erősödnek a tünetek, hirtelen fájdalmat érzünk, vérzés jelentkezik. A férfi, aki imádja párját nem szeretne fájdalmat okozni a nőnek. A nő pedig fél a fájdalomtól, a vérzéstől. Ezek együttese miatt akár teljesen elmaradhat a szexuális együttlét. De nem szabad a vágyakat elhanyagolni. Nőgyógyászati kezelés során is megtalálható, ami mindkét félnek megfelelő” – tette hozzá Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője.

 

FEME Szalon – beszámoló 2. rész

FEME Szalon – beszámoló 3. rész

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.