Érintés – minden életkorban kötelező!

Belegondoltunk már abba, milyen gyakran érintjük meg, öleljük át szeretteinket? Van, akinek kimondottan nehezére esik ezt fogadni is, így nem szívesen teszi maga sem. Pedig az emberi természet alapja a testi érintés, simogatás vagy szeretgetés. Ez kellene, hogy legyen a szex alapja is. Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta, FEME alapító hívja fel a figyelmet az érintés testi és lelki hatásaira.

Biztos sokan éltünk már olyan párkapcsolatban, ahol szinte minden pillanatban vágyakoztunk a párunk érintésére, de mégsem kaptuk meg azt. Hallottunk már olyan családokról is, ahol szinte tabu az ölelés. Virginia Satir amerikai pszichológus szerint, akiknek hiányzik a szex az életéből, elsősorban nem is a nemi aktus után sóvárognak, hanem a gyengédség és az érintés iránti vágyuk nem teljesül. Kutatása azt is kimutatta, hogy azok, akiket sokszor ölelnek és simogatnak, illetve sokkal intenzívebb a testi kapcsolatuk a szeretteikkel, kevésbé szoronganak és a félelemérzetük is sokkal kisebb, mint az átlagnak. A friss szerelmesek is azért lebegnek a föld felett a kapcsolat kezdetén, mert átlagosan hatszor több ölelést és érintést kapnak egymástól, mint azok a párok, akik már több, mint másfél éve vannak együtt. Az érintések hatására a szervezetben csökken a feszültséget okozó hormonok szintje, vagyis oldódik a stressz és az idegrendszerre is jótékony hatással van. Emellett kihatással van a viselkedésünkre és pozitívan hat a hangulatunkra is. Képes felülírni a fájdalomérzetet is. Kutatók az ölelések számát és pozitív hatásukat számszerűsítették. Napi négy ölelés vagy kellemes érintés kell ahhoz, hogy „túléljünk” és elegendő hormon szabaduljon fel a szervezetünkben. Nyolc ölelés szükséges a szinten tartáshoz, és nagyjából tizenkettő, hogy elérjük azt az egészséges hormonszintet, amit akkor érzünk, amikor boldogok vagyunk.

shutterstock 764355751

„Nem mindenki képes arra, hogy közel engedje magához a másik embert – mondja dr. Csereklye Andrea. – Sokan nehezen nyitják meg az intimszférájukat. Ez pedig a szexuális életben azt hozza, hogy ha valakinek nincs szüksége erre, nehezen tudja megadni a másiknak is. Pedig ez az emberi kapcsolódások alapja. A szexuális előjáték része a csók és a simogatás, ami nemcsak az erogén zónákra kell, hogy korlátozódjon. Sok nő elégedetlen a testével vagy a bőrével, és nem szívesen tárulkozik ki. Ezért fél is az érintéstől. Pedig nem szabadna. Ha egy férfi szeret minket, akkor egy megereszkedett bőr vagy kis has ellenére is mi vagyunk a szemében a tökéletesek. Persze ez nem jelenti azt, hogy el lehet hanyagolni magunkat, de emiatt nem szabad eltávolodni egymástól. Az érintéssel nem csak sok energiát kapunk, hanem ezzel lehet felkészíteni a testet az intim együttlétre is. Ez tudja a testet elvezetni a teljes kielégüléshez. És tévhit, hogy a férfiaknak erre nincs szükségük. Tiniként, amikor még nincs szex, ez a legtöbb. Ezek az apró szikrák jelentenek minden kapcsolódást. Ezeket kell fenntartani felnőttként is, akár 10-15 év után is a kapcsolatban. Mondjuk például, hogy amikor mosogatunk, akkor az nagyon jó, ha a párunk elmegy mögöttünk, és végigsimítja a hátunkat. Vagy ha a párunk ül a számítógép előtt, simogassuk meg a nyakát, vagy a combját, mert kellenek ezek az érintések. De idősebb korban is célszerű ilyesmikhez folyamodni, amikor sokszor fizikális akadályai is lehetnek a szexnek. Ilyenkor kicsit visszatérünk a tini korba, hiszen az érintéseknek kell átvenniük a szerepeket.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.