Női életszakaszok – mikor és mi történik velünk?

shutterstock 1239721423 Egy nő az élete során megannyi testi és lelki változáson esik át. Sokszor úgy tűnhet, mintha egészen különböző személyiségek születnének e folyamatok során. Persze ezek a periódusok mindenkinél mások és nem is biztos, hogy ennyire látványosak. Viszont fontos tudnunk, mi történik velünk és más nőtársunkkal. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító beszél arról, hogy mikor és mire számíthatunk.

Hízás, fogyás, pattanások, hisztik, hangulatingadozás, alvászavar, szexuális vágyhiány, felborult ciklus, termékenység, menstruáció – néhány fogalom, ami minden nő életét végigkíséri, vagy legalábbis időszakosan szóba kerül. Ezek a problémák aggasztanak minket, és sokszor tehetetlenül és türelmetlenül nézzük a jelenségeket. Pedig legtöbbször van kézzel fogható magyarázatuk. Életünk nemcsak az életformánk, a választott hivatásunk, vagy a különböző külső hatások, események, élmények és kudarcok miatt egy hullámvasút. A testünk is produkál olyan tüneteket, amik felboríthatják az egyensúlyt. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász segít megérteni, mikor és mi történik velünk.

„A serdülőkor az első nagy mérföldkő a lányok életében. Testük változásai rengeteg kérdést és bizonytalanságot hoznak. Megváltoznak a testarányok, az addig vékonyka lányok kigömbölyödnek, nőiessé válnak. Ezek a változások pedig rengeteg szorongást okozhatnak. Elindul a peteérés, a hangulatváltozások, vagy akár az alvászavarok is. Ezzel szinkronban különböző testi és lelki változások jönnek. Körülbelül 12-13 éves kor körül érkezik az első menstruáció, de ha 14 éves korig nem jön meg, akkor célszerű orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy 21 és 35 nap között teljesen normális a ciklus ismétlődése, csak ezeken a határokon kívül beszélhetünk cikluszavarról, illetve, ha az hónapokra elmarad”– magyarázza a doktornő. „A tinédzserkor talán az egyik legszélsőségesebb időszak. A hormonális és testi változások itt érezhetőek igazán. Van olyan tini, aki teljesen magába fordul és szorongani kezd, míg mások extrovertálttá válnak, és sokszor egészen szélsőséges dolgokat produkálnak. Fontos azonban már ebben a korban megérteni, hogy mi és miért történik velünk, szülőként pedig elfogadni és segíteni a gyerekeinket ebben az időszakban. Valamint azt is tudatosítani bennük, hogy attól még, hogy biológiailag éretté váltak a szexualitásra és teherbe is eshetnek, ez messze nem jelenti azt, hogy készek az intim együttlétekre. Ebben az időszakban a kislányok nagyon sokszor kerülhetnek ellentmondásos helyzetbe is. A kortársak között sokszor ciki, ha még nem igazi „nagylány” valaki, közben otthon meg nem is merik bevallani, ha együtt voltak egy fiúval. Látom a rendelőben, ahogy sok lány szorongva ül az édesanyjával. Amikor pedig kimutatunk egy HPV fertőzést, és megmondom, hogy itt bizony egy szexuális úton terjedő betegségről van szó, akkor mindketten értetlenül állnak, hogy az lehetetlen. Fontos lenne otthon őszintén beszélniük egymással” – jelenti ki a szakember.

shutterstock 753137218Aztán jönnek a húszas évek. A párkeresés, de elsősorban önmagunk megtalálásának az időszaka. Ilyenkor fedezik fel a lányok igazán a nőiességüket. Gyakran sok partnerük van, gyorsan váltogatják őket, és ha valakiben csalódnak, akkor azonnal lépnek. De ez az időszak általában nem is igazán arról szól, hogy megtalálják a „nagy Őt”, sokkal inkább az állandó kielégülést keresik, és önmaguk megismerését helyezik előtérbe. Ennek a korszaknak a végén, illetve a 30-as években indulnak a tartós kapcsolatok, amikor a nők már készek megállapodni, és arra, hogy igazán a párjukra, illetve a közös életükre figyeljenek. A szexualitásban a gyerekvállalás utáni időszak hozhat változást, hiszen ilyenkor a pároknak kevesebb idejük lesz egymásra, és az intim együttlétekre. Ez a 40-es években újra változik, amikor a gyerekek felnőnek, és nem a karrier van fókuszban. Sok nő valójában ilyenkor talál igazán önmagára. Az 50-es évekkel aztán jön a tinédzserkorhoz hasonlító időszak. Ez az újabb hormonális változások kora, amikor a nők sokszor feszültek, idegesek, rosszul alszanak vagy nem is vágynak a szexre, amit még fokozhat az esetleges hüvelyszárazság is. Egy korábban tökéletesen működő párkapcsolat ilyenkor gyorsan megváltozik. De ha ismerjük a hátterét, és nyitottak vagyunk a beszélgetésekre, akkor sokkal könnyebben tudunk megbirkózni a problémákkal. A 60-70-es évekre ezek a problémák lecsengenek, de sokaknál nem jön vissza a korábban megszokott nemi együttlét. A nők fele már egyáltalán nem él szexuális életet, pedig sokuknak lenne rá igénye. Fontos azonban tudni, hogy bármely életszakaszban célravezető, ha időt szánva önmagunkra, illetve akár a partnerünkkel közösen keressük meg a probléma forrását.”    

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.