Mikortól érett egy lány a szexre?

Egy lány biológiai értelemben akkor válik nővé, ha megjön az első menstruációja. Azonban attól, hogy a teste jelez, nem feltétlenül érett arra, hogy intim kapcsolata legyen. Manapság egyre több lány kezdi egyre korábban a szexuális életet, sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy valójában mi, mikor és mitől jó nekik. Gyakran nem is tudnak kivel beszélni ezekről a dolgokról. Jaksity Kata televíziós szakember, FEME alapító arra bíztatja az anyukákat és lányaikat, hogy merjenek egymással beszélni, mert nem szabad, hogy tabu legyen a szex.

Anett 18 évesen vesztette el a szüzességét. De sokáig azt mondogatta, hogy még nem volt senkivel. Azelőtt sosem hallott arról, mit is jelent igazán egy férfival együtt lenni, így talán még a vágy sem ébredezett benne. Mégis megtette. Nem élvezte, csak a fájdalom maradt meg benne. Persze voltak utána is párkapcsolatai, élt szexuális életet, de csaknem 12 év telt el, mire igazán megérezte azt az örömet, amit egy intim együttlét jelenthet. Ma, visszanézve a múltját, azt mondja: egy nő akkor érett, amikor tisztában van önmagával, és tudja, hogy neki mi a jó, és ezt meri is vállalni.

shutterstock 381688147

 

Az talán nem is igazán kérdés, hogy 13-14 évesen a többség még nagyon távol áll ettől a felismeréstől. Pedig a kutatások szerint nagyjából ez az az életkor, amikor a fiatalok elkezdik a szexuális életüket. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet kutatása szerint a 9. évfolyamosok majdnem fele 14 éves kora előtt kezdte el a szexuális életét. Az első szexuális élmény – kifejezetten a közösülés – átlagos életkora a fiúknál 13,56 év, a lányoknál 13,97 év. Az is kiderült, hogy a fiatalok többnyire senkivel nem tudják megbeszélni a szexualitással kapcsolat kérdéseiket. Túlnyomó többségük soha nem is fordulna tanáraihoz vagy a védőnőhöz ilyen jellegű kérdésekkel. Emellett létezik az a törvény, ami arról szól, hogy egy gyermek 12 éves kortól beleegyezhet a szexbe. Amikor 2012-ben a beleegyezéses szexuális kapcsolat korhatárát leszállították 12 évre, a törvényalkotók azzal válaszoltak a szakma kétkedéseire, hogy felgyorsult a nemi érés folyamata. A fiatalok manapság korábban érnek, és hamarabb kezdenek szexuális kapcsolatba, ezért ha olyanért büntetnék őket, amit egyébként is csinálnak, az nem lenne célravezető. Ez részben igaz is lehet, hiszen a lányok korábban kezdenek el menstruálni, valamint a fiúk szexuális érdeklődése is hamarabb indul be. A testi érés azonban nem minden. Lehet valaki fizikailag érett, de nem biztos, hogy lélekben is készen áll.

Ha azonban otthon, a családi körben figyelünk arra, hogy a szexualitás ne legyen tabu, akkor rengeteget segíthetünk gyerekeinknek.

Jaksity Kata édesanyaként és saját tapasztalata alapján is azt mondja: fontos, hogy tisztán lássanak a gyerekek. És hiába a biológiai felnőttség, ha érzelmileg vagy fejben még nem állnak készen.

shutterstock 1218088891

„Én 18 éves voltam az első szexuális élményem megélésekor, és úgy gondolom, hogy érett voltam a párkapcsolatra – vallja Jaksity Kata. – Szerettük egymást azzal a fiúval, és felkészülten, boldogan éltük meg az első együttlétet. Máig a legszebb élményeim egyike. Én azt gondolom, hogy ha szerelemmel vagyunk benne a dologban, az már egy hatalmas segítség. Akkor tud csak olyan élmény lenni egy együttlét, ami onnantól megalapozhatja a szexuális életünket. Nekem is volt olyan kalandom, ami nem volt jó élmény és idő kellett hozzá, illetve egy nagy szerelem, hogy újra önmagam legyek. Nekem nagyon fontos, hogy a gyerekeimmel beszéljek a szexualitásról. A fiammal már megtettem, ő nagyon zárkózott, de azért elmondtam neki, ami szerintem fontos, hogy ő is tisztában legyen egy női lélekkel. A kislányom még csak 4 éves, de vele is mindent meg szeretnék majd beszélni, mert ez meghatározó lesz az egész életében.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.