Női higiénia – csak okosan!

shutterstock 1246368781Mindannyian hallottunk már rémtörténeteket a kozmetikusunktól vagy a pedikűrösünktől, hogy milyen női „állapotokkal” találkoznak sokszor. Néha elég egy próbafülkébe bemenni, hogy megérezzük: sokaknak bizony a külcsín fontosabb, mint a valós igényesség a testükkel szemben. Aztán persze van a másik véglet, aki már-már szinte kórosan fertőtleníti magát, ami ugyanúgy káros lehet a női testnek. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító segít, hogy megtaláljuk a helyes arányokat.

„Tudjuk, hogy a női test egy nagyon érzékeny szerkezet. Sajnos nem is nehéz valamilyen fertőzést elkapnunk. Van, aki persze fogékonyabb rá, van, aki kevésbé, de nagyon fontos, hogy figyeljünk oda magunkra – viszont nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Ne gondoljunk túl nagy dolgokra, de jó, ha pontosan tisztában vagyunk a veszélyekkel és azzal is, hogy ne essünk át a ló másik oldalára”—mondja Renáta, aki praxisában is néha elcsodálkozik, hogy még a legegészségtudatosabb páciensei sincsenek sok mindennel tisztában.

„Nézzük például a ma már népbetegségnek számító gombás fertőzéseket. Azt tényleg szinte bárhol össze lehet szedni. Nőgyógyászati szempontból teljesen egyértelmű jelei vannak, viszont tévedés azt gondolni, hogy egy kúpkúrával meg is oldjuk. Ez ugyanis egy rendszerszerű betegség, ami máskor ugyanúgy megjelenhet a körmökön, a fej-, vagy testbőrön, vagy akár a gyomorban is, puffadást és különböző bélbántalmakat okoz. Ilyenkor mindenképp gondolnunk kell az étkezésünkre és szigorú diétával lehet gyökeresen megoldani a problémát. A száj és a hüvely nyálkahártyáján ugyanis a cukor feldúsul, ott a gyors felszívódású szénhidrátok miatt nagyon jó táptalaja alakul ki a gombának. Ha valaki például sokat hízik és ez akár gombás megbetegedésekkel is párosul, könnyen lehet, hogy csökkent cukortoleranciája van, ami mindeddig rejtve maradt. Vagyis nagyon fontos, hogy a gombás fertőzésnek mindenképpen a végére járjunk. De a tájékozottság és az önmagunkkal szembeni igényesség konkrét betegségek nélkül is nagyon fontos”—folytatja a doktornő.

shutterstock 1202356429

„Nagyon sok tévhit van a női higiéniával kapcsolatban. Már kicsi lányként meg kellene tanulnunk, aztán anyaként is megtanítanunk a helyes tisztálkodást. Alapvető dolgokat, hogy mindig töröljük magunkat teljesen szárazra, hogy inkább zuhanyozzunk fürdés helyett, pláne, amikor menstruálunk, hogy éjszakára tilos a tampon és ebben az időszakban kerüljük a szexuális életet. Ez ugyanis mind-mind fertőzésveszélyt jelent. Ilyenkor a szervezet egyik fő védelmi zónája, illetve a méhnyak nyitott lesz és az egész női test védtelen helyzetbe kerül. Nagyobb a veszélye a kismedencei vagy a hüvelyi fertőzéseknek, ráadásul a lelökődő méhnyálkahártya a behatolással a petevezetéken keresztül gyomor felé is lökődhet, ami ott beágyazódva endometriózist okozhat. De ugyanennyire fontos, hogy a tisztálkodást se vigyük túlzásba. A hüvely flórája alapvetően nem egy steril közeg, élnek benne baktériumok, vagyis egy egészséges egyensúly van benne. Így azt óvnunk is kell, hiszen az is ad egyfajta védelmet. Fontos, hogy a hüvelyöblögetés nem a mindennapi higiénia része, azzal sokszor többet ártunk, mint segítünk a testünknek. A szappan ugyancsak nem egy jó megoldás, hiszen lúgos, a tusfürdőkben sok a kémiai anyag, vegyszer, úgyhogy leginkább az intim mosakodókat ajánlom”—ad konkrét tanácsokat a szakember.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.