Hormonpótlás – amikor érdemes legyőzni félelmeinket

Hormonpotlas2

Az előzőekben Rangos Katalin médiaszemélyiség beszélt a hormonpótlással kapcsolatos tapasztalatairól. Ezúttal pedig dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász osztja meg véleményét a témáról.

A Women's Health Initiative (WHI) volt az a tanulmány, ami alapjaiban rendítette meg a bizalmat és nyitott egy komoly vitát a hormonkezeléssel kapcsolatban. Ez ugyanis arra az eredményre jutott, hogy az ösztrogén plusz progeszteron kezelés esetén a mellrák, a szívinfarktus, a stroke és az egyéb trombotikus események kockázata jelentősen nő, a combnyaktörések és a vastagbélrákos megbetegedések aránya viszont csökken. A tanulmány leginkább félelmet indított a kezeléssel szemben, orvosi körökben pedig ellenállást annak következtetései, illetve az elriasztó megállapításai miatt.

Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító szerint tény, hogy ez a legtöbbet idézett és legátfogóbb vizsgálat a hormonpótlásról, annak következtetéseivel csak részben ért egyet. Ő azt mondja: amennyiben a menopausa tünetei markánsak, kifejezetten javasolja a hormonpótlást.

„Csatlakozom a véleményemmel ahhoz a megannyi nemzetközi szaktekintélyhez, aki a vizsgálatot és annak következtetéseit élesen bírálja és csak részben ért vele egyet. Egyebek mellett ennek a tanulmánynak is a következménye, hogy a nők félnek az életminőségüket alapvetően javító kezeléstől. A rászorulók, vagyis akiknek indokolt lenne, jó, ha 3-4 százaléka kapja, de őszintén nem értem, hogy miért. Én szakemberként abszolút hormonpótlás párti vagyok. Számomra érthetetlen, miért nem könnyítik meg a nők azokat a helyzeteket, amikor a hormonok valóságos pokollá teszik a mindennapokat. Állandó hőhullámok, kipirulás, éjszakai izzadás, memóriazavar, szorongás, hüvelyszárazság, libidócsökkenés, inkontinencia, a stressztűrő képesség csökkenése – megannyi kísérője lehet a hormonhiánynak. Ezek pedig jelentősen rontják az életminőségünket”—sorolja Renáta, aki nem érti a félelmet a kezeléssel szemben.

„Bejön hozzám egy kora negyvenes páciensem, akinek komoly ösztrogénhiánya van és megoldást keres. Csak ne hormonpótlás legyen az, mondja. Nem tudom, hogy miért félünk a hormonoktól. Nem tudok olyan funkciót mondani, amit ne a hormonok irányítanának, ha pedig hiányállapot lép fel, akkor azt pótolni kell. Van két betegség, aminek kockázata nő, vagy nőhet tőle, de mindkettő rendszeres kontrollal egyrészt kivédhető, másrészt nagyon jól kiszűrhető. Csak emiatt tehát teljesen fölösleges eldobni azt a mankót, ami az életminőségünket nagyságrendekkel jobbá teheti”— vallja a szakember.

 

shutterstock 736552108

Hormonpótlás – mikor és hogyan?

  1. Hőhullám, hüvely-panaszok, alvászavar és a többi szubjektív tünet kezelésére hosszútávon, legalább öt éves kezelés javasolt.
  2. Csak lokális hatású szereket használjon az, akinek szív- és érrendszeri betegsége vagy mellrákja van, vagy ezek a családjukban halmozottan előfordultak.
  3. Minden hormonpótló kezelés előtt személyre szabottan mérlegelendő a kockázat és a várt haszon aránya. Rutinszerű terápiának nincs létjogosultsága.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.