Hormonpótlás – a legvitatottabb kezelések egyike

Talán kevés olyan szélsőségesen megítélt kezelés létezik, mint a hormonpótlás. Megannyi tanulmány foglalkozik vele, egyrészt bizonyítva szükségességét, másrészt igazolva káros következményeit. Rangos Katalin médiaszemélyiség, folytatásos cikkünkben pedig dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász FEME alapítók mondják el tapasztalataikat és véleményüket a témáról.

Hormonpotlas1„Egy saját sztorit engedjenek meg nekem – kezdi a történetét Rangos Katalin. – Nálunk anyai ágon mindenkinek csontritkulása volt és van, édesanyám, közel a kilencvenhez, épp fájlalja a gerincét. Az első komoly csontsűrűség vizsgálat jó sok évvel ezelőtt megállapította, hogy a folyamat nálam is elindult, és a nőgyógyászom, egy igen jó nevű professzor felajánlotta a hormonpótlást, még javában a menopauza előtt. Elmagyarázta, hogy véd majd a csontritkulástól. Ez volt a gyakorlat célja, mellesleg pedig megszünteti a menopauza kellemetlen velejáróit, amelyek akkor még nem mutatkoztak nálam. Továbbá kellemes mellékhatásként elmondta: szép marad a bőröm, jó minőségű a hajam és a kedélyállapotom is. Én engedelmesen kicseréltem a fogamzásgátlómat hormonpótlóra, és valóban másfél évtizedig nem voltak hőhullámaim, nem híztam meg, a csontritkulásom nem moccant, minden remek volt. Mígnem úgy tíz évvel a szedés megkezdése után kedves professzorom század magammal meghívott egy étterem különtermébe, és tartott egy nagyszerű előadást arról, miért kellene abbahagynunk a hormonpótlást. A világ ugyanis arrafelé mozdult, hogy a dolog veszélyes is lehet, megnő a mellrák kockázata. Nos, a többi nővel együtt ámulva és szorongva hallgattuk, majd otthon végiggondolva úgy döntöttem: tovább szedem a gyógyszert, nincs és nem volt rák a családban, hátha megúszom. Így töltöttem további hat évet, hormont pótolva, klimax és mellrák nélkül, míg egy napon nőgyógyászt váltottam, mert az addigi professzor befejezte a praktizálást. Az új orvos szabályosan kisebb anginás rohamot kapott, amikor megtudta, hogy addigra már 16 éve szedtem a tablettákat, és igazi pánikjára reagálva mondtam, hogy akár már aznap befejezem azok szedését. Ezt persze azonnal nem tehettem, még egy hónapig fél adagokat kellett bevennem, aztán ugyancsak egy hónapig egy negyedeket. Ez volt a finom megvonása a hormonnak. De megértettem: nem állhattam volna le egyik napról a másikra, mert a szervezetem megsínylette volna. Most a szervezetem nem tudom, mennyire van jól, de a csuklóm egyszer már eltört, hőhullámokat kapok, és olykor hisztizem egy kört.”

hormonpotlasRangos Katalin nincs egyedül dilemmájával, hiszen ez a kérdés talán az egyik legvitatottabb a nőgyógyászok és a páciensek körében is. De miről is van szó? Az ösztrogén hormon, elsősorban a petefészekben, illetve még a mellékvesében termelődik. A női nemi ciklus alapvető szabályozója. Pubertás környékén évekbe telik, mire a fogamzóképességhez elegendő ösztrogén-szint kialakul, és úgy harminc évvel később ugyancsak évekig tart az az átmenet, melynek végén az ösztrogén termelődésének fokozatos csökkenése miatt elmarad a menstruáció. Az ösztrogén közvetlen hatással van a peteérésen kívül a hüvely nyálkahártyájára, a csontok anyagcseréjére és az emlőmirigy sejtjeinek mennyiségét és működését is szabályozza. Hat a vérkeringésre, így a menstruáló nők körében ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, mint a többi embernél. Azonban amikor a menopauza során a petefészkek kimerülése miatt a töredékére csökken a vér ösztrogén-szintje, kellemetlen és veszélyes változások indulnak meg a női szervezetben. Már azt megelőzően rendszertelen lehet a menstruáció, hőhullámok, a hüvely szárazsága és viszketése, alvászavar, olykor szívdobogásérzés, rossz hangulat jelentkezhet. Egyes szervek átalakulnak, az érelmeszesedés, és ennek következtében a szív-érrendszeri betegségek veszélye megnő. A csontok kalcium-felvétele is ösztrogént igényel, ezért a menopausát követően csontritkulás veheti kezdetét. Egyes betegségekben eltávolítják a méhet, olykor a petefészkekkel együtt. Ez utóbbi esetben, ha a műtét még a fogamzóképes korban történt, átmenet nélkül alakul ki a menopauza. Ilyenkor a szubjektív tünetek még erősebben jelentkeznek, hiszen egy mesterségesen előidézett állapotról van szó.

Következő cikkünkben dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász osztja meg tapasztalatait a témában.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.