Sportolni kell, de úgy, hogy az testünknek és lelkünknek is jó legyen!

Nemcsak a külsőnkre, hanem a belső szerveinkre és a hormonjainkra is hatással van a sport. Feldobottság, magas libidó, gyönyörű idomok és persze kicsattanó egészség – ezt hozza a rendszeres és jól megválasztott testmozgás. De mi van, ha rosszul választunk, vagy éppen túlzásba visszük? A FEME szakértői figyelmeztetnek arra: fontos ésszel és egyéni felmérés szerint mozognunk, különben testünknek többet árthatunk, mintha semmit sem mozognánk.

sport femeSportolni kell! A rendszeres testmozgás ad harmóniát testünknek és lelkünknek egyaránt, ez nem is lehet vitás. Egy stresszes munkanap után, vagy napindítónként, hogy jobban bírjuk a hajtást, de akár egy lelki krízisen vagy depressziós időszakon is átsegít. Bizonyítottan hat a hormonokra, a csontozatunkra, az izmainkra, az idegrendszerünkre, és persze segít testsúlyunkat is harmóniában tartani. Megnő az ösztrogénszint, aminek antioxidáns, öregedést gátló és libidót növelő hatása van, emelkedik az adrenalin- és a kortizolszint is, ami zsírégető és energiát ad. Fontos viszont, hogy felkészülten, átgondoltan tegyük meg az első, vagy akár ’újrakezdő’ lépéseket. Gondosan válasszuk ki a testünknek, lelkünknek legalkalmasabb mozgásformát. Mint mindenben, a rossz választás, vagy – ugyan ez a ritkább – a túlzás is árthat, mégpedig meglehetősen súlyosan. A fáradtság, az izomláz, vagy egy pillanatnyi rosszullét mellett szervezetünknek okozhat olyan terhet, amit csak súlyos áldozatok árán tud elviselni. A krónikus fáradtság, alvászavar vagy depresszió mellett elsőként a női szerveinkre, hormonjainkra hat a túlhajtás.

Egy-egy sportterhelés száz, de akár ötszázszorosára is emelheti a nyugalmi állapotú izommunkát. A hirtelen teher, amikor az izom anyagcseréjéhez szükséges oxigén értéke túlhalad egy bizonyos ponton, akkor a légző és a szívrendszer nem tudja már az izmokat több oxigénnel támogatni. Ilyenkor az izmok anyagcseréje átvált oxigén nélküli anaerob módra. Ennek köszönhetően tejsav szabadul fel a szervezetben, ami az izom kifáradásához, izomlázhoz vezet. A hosszan tartó és túlzott tejsavtermelődés nem tesz jót a szervezetnek, és súlyosbíthatja a cukorbetegséget, vagy okozhat veseproblémákat is. Hatással van a vércukorszintünkre, a folyadékháztartásra, de legalább ennyire a hormonrendszerünkre is.

„Ha a testünknek, edzettségünknek megfelelő mozgásmennyiséget és mozgásformát választunk, akkor kifejezetten jót teszünk magunkkal és a szervezetünkkel is. Ha azonban ezt túlzásba visszük, kimerülnek a tartalékaink, és minden éppen a visszájára fordul”—figyelmeztet dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító. És hogy mit is jelent ez? „Ha kimerítjük az összes energiatartalékunkat, nemcsak egy krónikus fáradtság jelentkezik, hanem az egész testünk vész üzemmódba kapcsol, vagyis valójában a túlélésért küzd. Tudományos cikkek szerint egyrészt a nagyon intenzív testedzés, másrészt az ehhez köthető koplalás vagy energiaszegény étrend együtt képes ezt a problémát kiváltani. Arról van szó, hogy a nagy mennyiségű energiavesztés, és a kisebb mennyiségű energiabevitel miatt egy negatív energiamérleg keletkezik. Ezt a szervezet éhezésnek érzékeli. Emiatt az agyalapi mirigy leállítja azokat a funkciókat, melyekre aktuálisan nincs szükség, hogy minél tovább fenn tudja tartani a létfontosságú szervek működését. Ez elsőként a nemi szerveket érinti, ami nőknél különböző mértékű cikluszavarokban nyilvánul meg. Több jele is van, amikor éhező üzemmódba kapcsol a szervezet. A nemi hormonok szintje csökken, míg a mellékvese hormonszintje emelkedik. Az alapanyagcsere jelentősen lelassul, sőt az egész ember lelassul: nyomottak, enerváltak leszünk, teljesítőképességünk csökken, illetve jelentkezik a vérzészavar, amit az éhező állapot eredményez. Kezdetben csak azt vesszük észre, hogy a menstruációt megelőző pár napban már pecsételgetés van, nem úgy jön meg a vérzés, ahogy megszoktuk. A másik véglet pedig a teljes vérzéshiány, ami alatt a 3 hónapnál hosszabb távú vérzéskimaradást értjük. Egy felmérés szerint a balerináknál például 75 százalékban, míg a nagyon intenzíven és hosszútávot futók felénél fordul elő a cikluszavar. Egyébként az adrenalinnál is, ha egészséges szinten termelődik, az egy jó stressz hormon, akkut helyzetben a tartalékok aktivizálódnak, ami jó. Ha viszont ez egy állandó, monoton stressz, akkor fizikailag és lelkileg is kimerít”—magyarázza Renáta.

Ugyanerre figyelmeztet Jaksity Kata tévés műsorvezető, a FEME másik alapítója is, aki korábban versenyszerű sportolóként megismerte, milyen a túlzott edzés. Igaz, gyerekként egészen másként élte meg a terhelést, és persze ott profi szakemberekkel folyt a munka.

sport

„Úgy nőttem fel, hogy minden nap többórás edzéseink voltak, ezzel szemben ma, felnőttként már lényegesen nehezebb időt szakítanom a sportra. Viszont akkor is igyekszem olyan formákat választani, amelyekkel nem kizsigerelem a szervezetemet, hanem építem. Ilyen nekem a jóga, az úszás, és sétálni is imádok. Tudom, hogy leginkább bíztatni kell a nőket, hogy legyen idejük és persze erejük magukra és a testet, lelket építő mozgásra. De azt látom, hogy ma nagy divat egymást túllicitálva a végletekig leterhelni a szervezetünket. Vannak, akik ezt teljesen mániákusan, sokszor esztelenül csinálják. Hiszek abban, hogy kell a mozgás ahhoz, hogy lelkünk, testünk jól legyen, de csakis mértékkel és, ha lehet, valamilyen kontroll alatt. Szülés után sem kezdtem őrült diétába és edzésekbe, mert én a fokozatosságban hiszek. Az sokkal jobbat tesz hosszútávon, mint a gyors és drasztikus eredmények, mert a túlzás sohasem lehet ártalmatlan”—fogalmaz Kata.

És hogy mit tegyünk, ha túllőttünk a célon? Azaz ha nem mértük fel jól a fizikai határainkat, vagy csak visszaütött a tenni akarás?

Túledzés lehet komolyabb túlterhelés, vagy egy egyszerűbb kifáradás is. Mindkét formáját észlelnünk és kúrálnunk kell, persze mindkettőt másként. Ha csak annyit érzékelünk, hogy éjszaka felébredünk, vagy nagy fáradtságot érzünk, üljünk meleg vízbe és pihenjünk egy-két napot. Ha azonban keményebben túlhajtottuk magunkat, vagy az edzés katatón üzemmódban ment, mindenféle fejlődés nélkül, és fásultak vagyunk, akkor mindenképp egy hosszabb rekreációs időszaknak kell következnie. Ezután olyan mozgásra szükséges váltani, ami pihentet és feltölti a szervezetünket. Mindenesetre időt kell hagynunk a testünknek, hogy később újult erővel térjünk vissza a korábbi sportunkhoz.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.