Ne a szomszédtól, a barátnőtől vagy a reklámoktól várjuk a megoldást

Mindannyian hallunk olyan történeteket, amikor az orvosi segítség helyett valaki inkább az ismerőseit kérdezte, esetleg baráti tanácsra, vagy a tévében látott reklámra támaszkodott, ha valamilyen egészségügyi gondja volt. Egyszerűbb is, ráadásul szeretjük magunkat meggyőzni arról, hogy nincs olyan nagy baj, vagy a probléma könnyen orvosolható. Pedig megannyi tragédia, vagy nagyon súlyos állapot lenne elkerülhető, ha nem engednénk a könnyebb ellenállásnak. Rangos Katalin rádiós újságíró, FEME alapító saját történetével üzen mindenkinek: ha panaszunk van, szakemberrel járjunk a végére!

Rangos Kati„Egészen friss a történt. Két hónapja történt, azt hittem rosszul hallok, mikor a fodrászom elmesélte, hogy munkatársa, Lili meghalt, mert kitartott amellett, hogy nem megy kezeltetni a mellrákját. Hogy mi történt? Két évvel ezelőtt kezdődött. Lili, a fantasztikusan pörgős életet élő, kora harmincas fodrászlány, akivel különböző élő tévéműsorok stúdiójában ismerkedtem meg, aki a szereplőket kamera-készre varázsolta, az egyik nap talált egy csomót a mellében. Megállapította barátnőjével, hogy ártatlan tejmirigy. Fél év múlva még mindig a helyén volt a csomó, csak határozottan nagyobbnak érzékelte. Végül elment mammográfiára, ahol kiderült, rosszindulatú daganata van, és azonnal el akarták kezdeni a kezelését. Kemoterápia, műtét és sugárkezelés várt volna rá, amire Lili nemet mondott. A baráti köre nagyrészt cibálta volna orvoshoz, de a barátnőinek kisebb része támogatta döntését. Nem sokkal később elmentem a tévétől, és nem hallottam többé róla. Őszintén megvallva biztos voltam benne, hogy Lili végül orvoshoz fordult. Sajnos azonban nem így történt, és nem sikerült leküzdenie a betegséget”—meséli saját élményét Rangos Katalin.

Rangos Katalin számtalan egyéb olyan történettel is találkozott, ahol valamelyik ismerőse a szakemberek helyett inkább a szomszéd vagy ismerős tanácsaira, esetleg a reklámok szavára hallgatott.

„Mindig mindenkinek van valami jó tippje, esetleg gyógyszere, ami neki bevált, és már a hasonló tünetek hallatán is azonnal mondja a jó tanácsokat. És persze az ember hajlamos a könnyebbik utat választani, vagy elbagatellizálni a problémát, hinni azt, hogy az egyszerű praktikával vagy a szomszédasszony adta biztos módszerrel megoldható. Pedig nem. Ahogy a reklámokban hirdetett készítményeket sem szabad azonnal csodaszernek gondolni. Vegyük az időt és a bátorságot, és járjunk minden panaszunknak utána, mégpedig csakis szakember segítségével” — üzeni Katalin.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.