Szex és annak az árnyoldalai

Ahogy az előzőekben írtunk a különböző nemi betegségekről, fontos, hogy kitérjünk a talán még kínosabban kezelt szexuális úton terjedő bajokra is. Ez talán még nagyobb tabu, hiszen nemcsak intim területet érint, de az életmódunkra is akaratlanul és sokszor alaptalanul is rossz fényt vethet. Dr. Katona Renáta azt mondja: le kell dönteni a falakat, ne legyen szégyenérzet és félelem, az egyetlen cél a tudatosság, a felkészültség és az időben orvoshoz fordulás.

FEME23423534534És akkor melyek a valóban nemi úton terjedő és szinte minden esetben továbbfertőző megbetegedések? „Talán a HIV fertőzés mellett klasszikusan a szifilisz, vagyis vérbaj, ami mindenkinek az eszébe jut. Ez tipikusan az, amit férfi partnertől kaphatunk el, általában egyetlen, fájdalom nélküli fekély jelentkezik a nemi szerveken, majd megduzzadnak a lágyéki nyirokcsomók. Bár e tünetek maguktól elmúlnak, a betegség nem gyógyul, hanem tovább terjed a szervezetben. Két-három hónappal a fertőzés után viszkető kiütések jelennek meg a bőrön és a nyálkahártyákon testszerte, nyirokcsomó-duzzanat, szem- és májgyulladás, láz, hajhullás is előfordulhat. A betegek többsége ekkor már felkeresi az orvost, ám ha mégsem, a kezeletlen szifilisz 10-20 évvel később visszafordíthatatlan szív- és érrendszeri, idegrendszeri károsodáshoz vezethet. A penicillin felfedezése előtt gyógyíthatatlan betegség volt, ma azonban – a végső stádium kivételével – teljes mértékben gyógyítható. A másik a gonorrhoea, kankó, vagy más néven tripper. Tünete a bő sárgás folyás, fájdalmas vizelés. A kórokozó baktériumfajta melegben, nedves területeken növekszik, nőknél a nemi szerveknél (méhnyak, méh, petevezetékek), illetve nőknél és férfiaknál egyaránt a húgycsőnél. Fertőzése akut, gennyes, fájdalmas szervi gyulladásokat okoz és csak szexuális érintkezés során. Nálunk gyakran tünetmentes, sok esetben csak már a kismedencei gyulladást diagnosztizálhatja az orvos. Néha hüvelyi vagy húgycsőből eredő folyás vagy vizelésürítéskor jelentkező fájdalom formájában jelentkezik. A hüvelyi folyást a méhnyak fertőzése és gyulladása okozza. Súlyos gonorrhoea a méhre és a petevezetékekre terjedve alhasi fájdalmat okozhat, illetve a gyulladásból visszamaradt szövődmények akár meddőséghez is vezethetnek. A tünetek a férfiaknál jellegzetesebbek: a húgycső gyulladásával jelentkezik a betegség, amely fájdalommal és fehéres váladék ürülésével jár. Fontos utánamenni és azonosítani az okokat, megfelelő antibiotikumos kezeléssel tökéletesen gyógyítható”—mondja dr. Katona Renáta, aki folytatja a sort a trichomonas-szal, ami a WHO adatai szerint a világon a legelterjedtebb nemi betegség.

shutterstock 691186021

„Ez egy parazita, amely a hüvelyben „letelepedhet”, így főleg a lányoknak okoz panaszokat, bár a fiúk is megfertőződhetnek. Akkor gondolj rá, ha sárgás-zöld, habos, büdös, halszagú folyást észlelsz a hüvelyből, viszketés kíséretében, esetleg gyakrabban kell pisilni is menni. Ez a kórokozó is könnyen kimutatható a hüvelyváladékban, mikroszkópos vizsgálattal, és gyógyszeres kezeléssel meggyógyítható. Ennél a fertőzésnél a párodat is mindig kezelni kell. A herpes genitalis a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpes simplex vírus okoz. Ennek a vírusnak két fajtája van, amelyek egyike általában nemi úton terjed, a másik pedig a száj fertőzését okozza, azonban mindkét típus érintheti a nemi szerveket, a végbélnyílás körüli bőrt, a kezeket, de a test egyéb részeire is ráterjed. A herpeszes fekélyek általában nem fertőződnek felül baktériumokkal, de előfordul, hogy a vírus mellett egyéb, nemi úton terjedő kórokozó, így a szifilisz, vagy a lágyfekély is megtalálható ugyanabban a kifekélyesedésben. A kezdeti elváltozás a fertőzéstől számított 4-7. napon alakul ki. Viszketés, égő fájdalom és érzékenység - ezek az első tünetek. Majd kis vörös folt jelenik meg, amit apró fájdalmas hólyagocskák követnek. A hólyagok kifakadnak, összeolvadnak, és így kerek fekélyeket hoznak létre. Fájdalom léphet fel vizeléskor és járáskor. Vírusgátló kezeléssel 10 nap múlva, hegesedéssel gyógyulhatnak. A lágyéki nyirokcsomók általában enyhén megnagyobbodnak és érzékennyé válnak. A herpesszel a legnagyobb gond, hogy beépül a hámsejtekbe, és aki egyszer elkapja, onnantól mindig, ha az immunrendszere legyengül, azonnal kiújul. Ennek egyik veszélye, hogy terhesség alkalmával észrevétlenül megfertőzheti a magzatot, amely súlyos, sokszor halálos fejlődési rendellenességekhez vezet”—figyelmeztet Renáta. De a sor itt még nem ér véget. A HPV, a Hepatitis és a HIV vírus talán a legfenyegetőbbnek gondolt nemi úton terjedő vírusok. És valóban, az átfertőzésre szinte biztos az esély, éppen ezért fontos figyelnünk magunkra.

„A HPV vírusok egy csoportjának gyűjtőneve, amely több, mint 100 típust foglal magában. Ezekből több, mint 40 HPV típus szexuális érintkezés útján terjed. Gyógyszere nincs, viszont védőoltással már 9 altípusa ellen védekezhetünk és a rendszeres szűrővizsgálattal is megelőzhető. A vírussal összefüggésbe hozott rákos megbetegedéseket kivédjük. A HIV-fertőzés a fertőzött testnedvekkel való érintkezés útján következik be. A vírus átadható közvetlen nyálkahártya érintkezéssel, vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, sperma, előváladék, hüvelyváladék, anyatej és a nyál. A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tűvel, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike nyálkahártya, vagy bőrsérüléssel érintkezik. Ha bekerül a véráramba, akkor alakul ki a fertőzés. Mindezekkel együtt ma is elsősorban a homoszexuálisok, biszexuálisok és az intravénás droghasználók betegségének tekintik. Az első években a betegség tünetmentes. A HIV/AIDS-betegség elleni egyetlen hatékony védekezés a megelőzés. A HIV-szűrés történhet anonim szűrésként, illetve személyi regisztrációt követően. Léteznek ingyenes szűrések és vannak fizető szűrő központok is. Véradás kapcsán minden esetben elvégzik a HIV-szűrést is. Hepatitis B és C, a máj heveny, vagy idült gyulladásos megbetegedése, amelyet elsősorban különböző vírusfertőzések okoznak. Jellemző a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. Vérrel, elsősorban szexuális úton terjed. A fertőződés után sárgaság, láz, májgyulladás alakul ki, és gyógyulás esetén a beteg egész életében vírushordozó lesz. A B típus kevésbé súlyos májkárosodást okoz és létezik ellene hatékony védőoltás. A C típus néhány év alatt teljesen szétroncsolhatja a májat (cirrhosis) és májrákhoz is vezethet”—teszi még hozzá a szakember.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.