Vérzészavar – ami minden nő életében biztosan előfordul

A ciklusunk hosszabb, rövidebb, vagy teljesen rendszertelen, a megszokottól eltérő? Megvannak ugyan a „nagykönyvben megírt” előírások, de nem feltétlenül jelent problémát, ha kilógunk ezekből a keretekből. Persze nem mindegy, mennyire. Fontos, hogy mindenképp megtudjuk, nem jelez-e valamilyen betegséget a testünk. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász ad útmutatót, hogy pánik és aggodalom helyett gyorsan segítséget kapjunk.

shutterstock 1130474018Életünk során valamennyiünknél előfordul vérzészavar. Van, akinek ez csak rövid epizód a nehéz napokban, van, akinek hosszabb, de van, akinek sohasem volt megszokott a menstruációja. Megannyi formája lehet, leginkább a ciklus hossza, rendszertelensége okoz aggodalmakat, vagy éppen az áttörő vérzés. Mielőtt teljes pánikba esnénk, nézzük meg, mi fér még bele az egészséges körbe és mikor kell mindenképp szakorvoshoz fordulnunk.

„Alapvetően a ciklus hossza, illetve rendszertelensége okoz problémát. Ugyan az az optimális, ha 28 naponként jön meg, de 21 és 35 nap között sincs ok aggodalomra, az még teljesen normálisnak tekinthető. Előfordul még a köztes, illetve a pecsételő vérzés, amit akár egy fogamzásgátló is okozhat, de lehet más, betegségnek nem tekinthető dolog is a hátterében. Viszont fontos, hogy járjunk a végére, ne essünk kétségbe, de ne is bagatellizáljuk el, figyeljünk magunkra!” — vallja dr. Katona Renáta, aki elmondja azt is, mikor milyen okok állhatnak a háttérben, illetve milyen vizsgálatokkal lehet pontos diagnózist adni.

shutterstock 716498104„A vérzészavarok hátterében egyrészt az endokrin rendszer működésének problémája, másrészt szervi baj állhat. Az endokrin rendszer hormontermelésében olykor zavar keletkezhet, ilyenkor túl sok vagy túl kevés hormon termelődik. Ezek a hormonok eljutnak a test különböző részéin lévő sejtekbe, és segítenek az élettani folyamatok szabályozásában, koordinálásában. A részt vevő belső elválasztású mirigyek az agyalapi, petefészkek, mellékvese, pajzsmirigy, hasnyálmirigy és hypothalamus - agyfüggelék mirigy. A menstruációs ciklust alapvetően az agyalapi mirigy, és a petefészkek hormontermelése befolyásolja, ilyenkor alapvetően vér- és hormonvizsgálatra van szükség. A vizsgálat több fázisú, a menzesz 2-4. napja között vérvétel, középidőben ultrahang vizsgálat, amely a peteérést nézi, illetve a 21. napon a sárgatest hormont mérjük, ezek az idők egy 28 napos menstruációs ciklusra vannak kiszámítva, tehát a sajátunkéra kell adaptálni” — magyarázza a szakember. Ha viszont a hormonokkal minden rendben van, akkor meg kell nézni, melyik szervünk okozza a panaszokat. „Az első kérdés, hogy honnan ered a vérzés, a méhnyálkahártyából, a méhnyakból, méhszájból vagy esetleg a hüvelyből. Lehet az oka sérülés, leginkább a szexuális kapcsolat alatt szerzett, seb, ami sokszor a nemi kontaktus után jelentkezik, de lehet ciszta, polip, mióma, endometriózis, vagy a legrosszabb esetben rosszindulatú elváltozás is ”— beszél a részletekről dr. Katona Renáta, aki mindenképp arra hívja fel a figyelmet, hogy ne pánikba essünk, a legrosszabbtól tartva, de ne is bagatellizáljuk el a dolgot, hanem minél hamarabb forduljunk szakemberhez!

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.