Maradjunk meg társként, szerelmesként a gyerekek születése után is!

FEME23412495Talán az emberi létezés és a kapcsolatok legnagyobb csodája, amikor gyermek érkezik a családba. Tény azonban, hogy ez egy egészen új időszámítás, óhatatlanul átrendezi az addig „szabad” pár életét. Éppen ezért figyelni kell megannyi dologra, hogy az intimitás ne vesszen el. Nem szabad innentől a szülői, anyai szerepben ragadni, ugyanúgy kell foglalkoznunk férjünkkel, mert könnyen kirekesztve érezheti magát. Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta, a FEME alapítójaként szól minden nőhöz, hogy vigyázzanak párjukra.

„A gyerekvállalás elsősorban egy kapcsolat beteljesülése, a legszebb időszak egy pár életében, viszont tele van aggodalommal is. Ugyan a baba egészsége, a szülés körülményei, a felkészülés viszi el a figyelem legnagyobb részét, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy ugyanakkor mi egy szerelmes pár vagyunk, akiknek a babán kívül egymásra is figyelnie kell. Egy ilyen gyönyörű, ugyanakkor fizikálisan és lelkileg is megerőltető időszak könnyen háttérbe szoríthatja az intimitást, ami egy kapcsolatból sohasem hiányozhat. Fontos, hogy maradjunk meg társnak, szerelemnek, a szexualitás sohase sikkadjon el”— hívja fel a figyelmet dr. Csereklye Andrea. „Minden történet természetesen egyéni, mindenki másként éli meg ezt az időszakot. Van, akinél tökéletesen működik a várandósság alatt és utána is, hiszen ezt a világ legtermészetesebb dolgaként élik meg. Legtöbbször a mi önképünk változik, a figyelmünk kerül máshová, ritkább esetben a párunk óv és félt minket, nehogy bajt, vagy fájdalmat okozzon. A szülés fizikálisan és lelkileg is komoly megpróbáltatást jelent. Nagyon divatos az apás szülés, de ez nem minden esetben jó ötlet. Sajnos nem tudhatjuk előre, hogy ez hogyan rendezi át a viszonyokat. Hiszen társunk olyan élethelyzetben lát, amit előtte sohasem tapasztalt. shutterstock 367324346Sokakban ez tudat alatt olyan törést okoz, hogy onnantól nem is tudják nőként látni párjukat, éppen ezért fontos jól átgondolni ezt a döntést. Amikor már a kicsi a világra jött, általában azt javasolják a szakemberek, hogy hat hetet várjunk a szexuális élettel, annyi kell ugyanis, hogy regenerálódjon a test. A felmérések szerint egyébként sokan nem várják ki ezt az időt, hiszen a vágy akár már egy hét után is felébredhet. Azt tanácsolom, hogy legyünk türelmesek, ugyanakkor mutassuk ki, hogy nyitottak vagyunk a dologra, és ha a férfi is úgy gondolja, próbálkozzunk olyan technikákkal, amelyekhez nem szükséges a tényleges behatolás. Kell egy simogatás, kézfogás, hosszú csók, puszi a nyakra, ölelés vagy akár a hát megmosása is sokat segíthet. Nagyobb gondot okoz viszont inkább az, hogy sok nő elfordul a társától, aki így kirekesztődik. A gyerek lesz a férfi helyén, minden figyelmet, szeretetet, törődést ő kap, így pedig sokszor teljesen elveszik az intimitás, a kapcsolat kihűl”—folytatja a szakember. „Nagyon fontos, hogy a párunk bármennyire odaadó, segítő, elfogadó, tartsuk szem előtt az ő igényeit. Még ha nem is jelzi, erre figyelnünk kell. Még az sem gond, ha a baba velünk alszik, így lényegesen könnyebb az éjszakánk, hiszen elég egy mozdulat, hogy megnyugtassuk, de fontos, hogy ne szülőként vigyük be és persze várjuk meg, míg elalszik. Mellette nyugodtan maradjunk szerelmi társak a hálószobában. A tévhitekkel szemben ez ugyanis semmilyen problémát nem okoz a kicsinek, 2-3 éves koráig ugyanis nincsenek emlékképei, ez csak később jelenthet problémát”—magyarázza a szexuálterapeuta.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.