FELELŐSEN MAGADÉRT

Az utolsó pillanatban mentették meg a méhét

FEME10213Hogy miért is fontos, hogy mi magunk is mindennek utánajárjunk, és ha kell, merjünk más orvosi véleményt is kérni? Akár kettőt, hármat is? Schimplné Baji Krisztina saját példájával mutatja meg mindenkinek: muszáj tudatosan kiállnunk magunkért, nem csak tétlenül követni életünk, egészségünk alakulását. A háromgyerekes középiskolai tanárnő méhét mentette meg azzal, hogy mert más orvostól is véleményt kérni, nem törődött bele az első szakember diagnózisába.

Krisztina anyukaként, tanárnőként és elsősorban nőként szeretne példát adni, mutatni, hogy nem szabad homokba dugni a fejünket, félni, beletörődni, vagy éppen szégyellni, ha valami problémánk van. Kicsit hezitált, vállalja-e névvel történetét, hiszen tanítványai is megismerhetnek így mindent, de úgy döntött, hogy ezzel mindenkinek csak segíthet.

shutterstock 407531302Krisztinánál nem egészen egy éve kezdődtek a gondok, s úgy tűnik, mára rendeződött minden. „Tavaly ősszel éreztem, hogy valami nem stimmel. Akkor már két hónapja folyamatosan véreztem, lényegében úgy, mint normál esetben a menstruáció első napjaiban megszokott. Elmentem végre az orvoshoz, aki megállapította, hogy meg van vastagodva a méhfalam, de talált cisztákat és miómákat is. Mondta, hogy mindenképpen kell egy gyógy kaparás, de mivel ő Budapesten tudta volna csak elvégezni, egy szegedi kollégájához irányított, aki decemberben el is végezte a beavatkozást”—kezdi történetét Krisztina, aki bízott benne, hogy ez majd megoldást ad problémájára. De nem így lett. „Továbbra is véreztem, igaz, nem annyira, de nem maradt abba. Újra és újra visszamentem, a végén már hetente. Különböző gyógyszereket kaptam, nem segítettek. Nagyon megijedtem, de húztuk januárig, amikor végül azt mondta az orvos, hogy nincs más: ki kell venni a méhemet, ha nem múlik el a vérzés. Elvégre 46 éves vagyok, gondolhatta a nőgyógyász is, minek nekem az már…De én nem törődtem bele. Csak visszamentem az eredeti orvosomhoz, akiben maximálisan megbíztam, ráadásul nő, gondoltam jobban megérti, miért nem tudom ezt egykönnyen elfogadni. Épp aznapra kaptam időpontot, amikor a műtéti konzultációm lett volna. Mentem inkább a doktornőhöz. Megvizsgált, rám nézett és azt mondta: Krisztina, ez nem így működik, még nem tartunk itt. Próbáljunk meg egy gyógyszert, ez már sok betegemnek segített. Nem értettem, hogyha van esetleg más megoldás is, miért nem jutott a szegedi orvosom eszébe?”—folytatja Krisztina, aki három hónapig szedte a javasolt készítményt. „Nagyjából rendeződtek a problémáim, már csak minimális nyoma maradt az addigi vérzéseknek. Akkor javasolta a doktornő, hogy helyezzünk be egy méhen belüli hormonadagoló eszközt, az kényelmesebb és biztonságos is. Május óta van bent, azóta teljesen jól vagyok.

shutterstock 1045013554Krisztina is saját történetét keresztül tanulta meg miért fontos a tudatosság, a felelős döntés. „Igazán az a megdöbbentő számomra, hogy már simán kivették volna a méhemet, ha nem veszem a bátorságot, hogy más véleményt is kérjek. Megmondom őszintén, hogy nem voltam én sem mindig ennyire tudatos. Az első gyermekem születése után nyolc évig nem mentem szűrésre, homokba dugtam a fejem, gondoltam, ha nem tudok róla, akkor nincs. Amúgy is nagyon izgulós vagyok, minden apró dologtól rögtön rémeket látok. De aztán elhatároztam, hogy rendszeresen, évente járok nőgyógyászhoz. Mindenkit erre bíztatok, illetve arra is, hogy merjen lépni, másik, akár harmadik orvos véleményét is kérni, mert az életünk, sorsunk a mi kezünkben van”— hívja fel a figyelmet Krisztina.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.