FELELŐSEN MAGADÉRT

A mell a nők ékköve - mindenkié egyéni és úgy tökéletes

shutterstock 309289829A női nemi szervek közül a mell kezd elsőként fejlődni. Ekkor éljük meg először nőiségünket, épp ezért fontos, hogy hogyan tekintünk rá és hogyan fogadjuk el mellünket. Kell, hogy tisztán lássuk, hogy nagyon sok különös jelenség nem kóros, például az asszimetria, érzékenység, csomók vagy a mellbimbók befordulása. Dr. Kenessey Andrea belgyógyász, a Mellrákfórum – Nem vagy egyedül Alapítvány és a FEME alapítója két kislány édesanyjaként segít szülőknek,gyerekeknek jól megélni a nőiség elsődleges jegyének kialakulását.

Általában a nemi fejlődés első jele a lányoknál a mellek növekedése. Van, akinél ez 6-7 éves korban beindul és van, akinek várnia kell 13 éves koráig. Ezt az időzítést a saját biológiai óránknak köszönhetjük, ami megszabja, hogy mikor kezdődik el a női nemi hormonok termelése. Ez részben örökletes tényezőkön múlik, részben a táplálkozással, életmóddal függ össze. Az utóbbinak köszönhető, vagyis a megfelelő táplálkozásnak, hogy a serdülés ideje korábbra tolódott. A mellek növekedése általában 10-15 évig tart és öt stádiumon keresztül zajlik le. Az első időszakban a mellbimbóknál egy kis csomó jelenik meg, mely érzékeny, akár fájdalmas lehet. A mell méretének növekedésével ez az érzékenység, feszülő érzés általában megszűnik. A végső méretet és formáját általában 17-18 éves kor körül éri el, általában az első menstruációt követő négy évben még nő.

„A női nemi szervek közül a mellünk kezd el elsőként fejlődni, először általában már 7-8 éves koruk körül a kislányok érzékeny csomót észlelnek, ami akár fájhat is, lehet, hogy ez először csak az egyik oldalon jelentkezik, ahogy a mell növekedése sem szimmetrikus. A két mell gyakran nem egyszerre kezd fejlődni. Általában két éven belül a növekedés kiegyenlítődik, de érdemes tudni, hogy a legtöbb nő mellei nem egyformák, és folyamatosan változnak. A hízás, fogyás, a hormonok, a szoptatás mind-mind befolyásolják ezt a változást, viszont fontos tudnunk, hogy minden egyéni. Ahogy nincs két egyforma mell, úgy nincs egyforma fejlődési folyamat sem. Sokszor aggódnak a tinik, hogy ez nem lineáris, van, hogy lassabb, van, hogy felgyorsul, de minden normális. Például a nők 10-15 százalékának legalább az egyik mellbimbója befelé forduló, vagyis ez sem feltétlenül kóros. Ahogy a mell mérete is nagyon változó, amit a zsírszövet tömegének eltérése okozza, ami nagyrészt genetikai adottságoktól függ. Ez azonban nem olyan egyszerű, hogy nézd meg anyádét és akkor megtudod, milyen lesz a tiéd. A gének kombinálódnak. A mell mirigyállományának mérete nem különbözik lényegesen, éppen ezért a mell mérete és a szoptatás képessége között nincs összefüggés. A kiemelkedő mell az embernél egyedülálló tulajdonság, az állatok melle csak a szoptatás ideje alatt tűnik elő. A mellek izomszövetet nem tartalmaznak, a zsíron és mirigyszöveten kívül kötőszövetből állnak. Ebből következően gyakorlatokkal nem lehet edzeni, vagy nagyobbítani a melleket. A magas zsírszövet-tartalom miatt a nők gyakran tapasztalják, hogy a súlyváltozás sokszor elsőként a mellükön látszik: fogyáskor csökken, hízáskor általában nő a mell mérete. Sok aggodalom van a fiatalokban amiatt, hogy gyakran észlelnek csomókat a melleiben. A mellben lévő tejmirigyek ugyanis gyakran a menstruációs ciklusnak megfelelően megduzzadnak, a mellek is érzékennyé válhatnak. Ez természetes folyamat”—mondja a szakember. De mikor jó a szakmai segítség?

shutterstock 1007115442„Fontos figyelni azért, hogy ha bármilyen aggodalmunk, problémánk van, forduljunk szakemberhez. Ha a mell bőre egy területen meleg, vörös, az lehet gyulladás jele. A váratlanul beforduló, vagy váladékozó mellbimbót is jó, ha ellenőriztetjük, ahogy azt is, ha valamilyen szokatlan, nem múló csomót észlelünk. Ha pedig nem vagyunk elégedettek a mellünkkel, jó, ha pár dologgal tisztában vagyunk: hiába nyúlunk bármilyen alternatív eszközhöz, az nem hoz tartós és hathatós megoldást, csak a sebészet, amit azonban érdemes jó alaposan megfontolnunk. Bátorítanánk a mellükkel elégedetlenkedőket, hogy ne a mellüket változtassák meg, hanem a mellükhöz való viszonyukat. Nagyon fontos, hogy szeressük azt, aki a tükörből visszanéz ránk, még, ha nem is tartjuk tökéletesnek. Mindazonáltal van olyan eset, amikor javasolt plasztikai sebészhez fordulni. Ha valakinek a mellek nagy súlya okoz gerincproblémákat, vagy a két mell közti jelentős nagyságbeli eltérés pszichés megterhelést jelent, indokolt lehet a beavatkozás”.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.