Senior szex – mire figyeljünk idősebb korban?

shutterstock 1065023912

Mi nők, általában a változókor után vagy teljesen lemondunk a szexuális örömökről, vagy felszabadultabbak leszünk. A lemondás oka sokszor lehet például az ösztrogén hiányában fellépő vágyhiány. Ha egy nő az aktív életkorban sem igazán ragaszkodott az együttlétekhez, akkor a vágy még inkább csökkenhet. A hormonhiány miatt hüvelyszárazság is felléphet, ami nehezebbé teheti a szexuális együttlétet. További problémák lehetnek még a házastárs esetleges elvesztése, a gyász, a partnerhiány, vagy valamilyen betegség is. A megfelelő odafigyeléssel problémáink akár megoldásra is találhatnak.

Sokakban még ma is szégyenérzettel párosul, ha szóba kerül, hogy anyáink vagy nagyanyáink is élhetnek még szexuális életet. Erre a társadalomban élő szemlélet még rá is erősít azzal, hogy nekik már ez nem való. Pedig de. A ma 82 éves Györgyike például mindenféle köntörfalazás nélkül beszél a szexualitásról – saját szerelmi életéről és praktikákról. Valamint arra bíztatja minden fiatalabb ismerősét: szeretkezzen, amíg csak lehet és annyit, amennyit csak tud.

Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta, FEME alapító is a szexuális élet pozitív hatásairól beszél. „A rendszeres szeretkezés nemcsak a lelki, hanem a fizikai egészségünkre is jótékonyan hat. A szex– idősebb korban is – javítja a hangulatunkat, magasabb boldogságszintet ad, segíti a zsírbontást, a vérkeringést, és lassítja a menopauza megjelenését. Ráadásul ez az az időszak, amikor csökkennek a kötelezettségeink – gyermekeink már valószínűleg kirepültek, így sokkal kevesebb a feladatunk. Újra lehet időnk magunkra és párunkra, valamint az esetleg háttérbe szorult vágyainkra. Igaz, a biológia funkcióink terén is bekövetkezik némi változás – ez tagadhatatlan – a hormonális háttér, a csökkenő érzékenység és a megnövekedett reakcióidő miatt. Ez egy természetes folyamat, ami azonban több intimitással, érintéssel, simogatással, öleléssel, és hosszabb előjátékkel áthidalható.

shutterstock 169463825

Sokan szexuálisan felszabadultabbá válnak időskorukra. „Ennek egyik oka lehet, hogy a menstruáció elmaradásával már nem kell tartani a teherbeeséstől. A férfiaknál viszont figyelni kell arra, hogy egyes gyógyszerek mellékhatása lehet a merevedési zavar. Ha ezzel a problémával szembesül valaki, meg kell nézni, hogy van-e bármilyen érszűkületi, vérnyomás vagy cukor problémája. Az időskori szexualitásban az akrobatikus, egy aktuson belül több pózt is kipróbáló szex általában átalakul. Fontosabb lesz az érintés, a simogatás, az összebújás. Több, hosszabb és intenzívebb előjátékra lesz szükség mindkét félnek a nedvesedés és a merevedés eléréséhez. Egyik tanáromat idézve: „a szex a legolcsóbb gyógyszer”– javaslom, hogy éljenek vele”– mondja a szakember.

A kutatásból kiderül az is, hogy akiknek van társuk, sokkal nagyobb arányban aktívak szexuálisan, mint akiknek nincs állandó partnerük.Egy egészen friss amerikai tanulmány* szerint a legtöbb idősebb ember egyetért abban, hogy a szex nagyon fontos része a párkapcsolatnak, legyen az bármilyen korban is. A férfiak nagyobb arányban, mintegy 84%-ban, de a nők többsége, 69%-a is ezt mondta a kutatásban megkérdezettek közül. A nyilatkozók 40%-a él aktív nemi életet, igaz, ez az arány a korral csökken: 65-70 év között 46%, 71-75 év között 39% és a 76-80 év közöttiek 25%-a nyilatkozta ezt.

 

 

(*Forrás: https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/143212/NPHA-Sexual-Health-Report_050118_final.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.