Már gyerekként meg kell tanulnunk nőnek lenni

Az otthoni minták egy életre meghatározzák felnőttkorunkat is – ez az, amit minden anyának szem előtt kellene tartania, amikor azt kérdezi magától: hogyan tegyem a legjobbat a gyerekemnek? Dr. Kenessey Andrea belgyógyász, a FEME egyik alapítója szerint a mai társadalomban nagyon is „ellenszélben” vagyunk, de tudjuk: gyermekünkre azok az értékek és példák hatnak a legerősebben, amelyeket mi adunk. És nem baj, ha a jó mellett a rosszabb dolgokat is felvállaljuk, hiszen így lesz hiteles minden, amit teszünk.

shutterstock 515442280

„Nem könnyű a dolgunk, hiszen nemcsak mi vagyunk esendőek, de amint a gyerekünk bekerül egy közösségbe, ott megannyi olyan hatás éri, amely felett valójában nincs semmilyen kontrollunk. Viszont annál nagyobb tanítás nincs, mint amiben él és felnő. Amit tőlünk lát, azt csinálja ő is. Velünk főz, vagy ha sportolunk, esetleg önkénteskedünk, vagy egyéb más dolgokat csinálunk, akkor jön velünk. Otthon tanulhatja meg, hogy az egészség az testi és lelki egyaránt. Persze mi is gyengék vagyunk, hibázunk, de kell, hogy ezeket is lássák, hiszen mindenből tanulnak ők is és mi magunk is”—vallja Kenessey Andrea, két kislány édesanyja. „Pontosan tudom, hogy kiszállni a mókuskerékből nagyon nehéz, felgyorsult a világ, zsúfolt a napirendünk, mindenhol meg kell felelnünk, engem is a betegségem rántott ki a taposómalomból, ez pedig fontos lenne. Ez sehogy máshogy nem megy, csak tudatosan. Amit megtanultam és a gyerekeimnek is próbálok átadni az az, hogy magadért csak te magad tudsz tenni,  hogy boldog és egészséges legyél. Mindez tanulható, az egészség és a boldogság is. Nagyon jó lenne, ha az egyesületünk segíteni tudna abban, hogy ne csak akkor forduljunk szakemberhez, vagy éljünk egészségesen, ha már baj van. Akár mások példáját látva is lépjünk időben. A másik fontos dolog, amit átadhatunk, hogy megismerjék már kicsi lányként a határaikat, érezzék, tudják, hogy mennyit bírnak, és ne vállaljanak majd felnőttként többet, csak azért, merthogy ők a nők. A nők, akiknek a terhelhetősége végtelen, mert nem az. Persze, ha otthon tőlünk azt látják, hogy csak rohanunk, mindent mi intézünk, végeláthatatlan feladattömeget veszünk a nyakunkba, mert majd anya megoldja, így tesznek majd ők is. Tehát a határok meghúzása hatalmas szülői felelősség. Meg kell tanítanunk, hogy ne forgácsolják szét magukat, nem éri meg az energiájukat mindenfelé kiadni, hanem fontosabb megélni a hétköznapokat, a pillanatokat. Nem kell folyton megfelelni, teljesíteni, nem a tanító néninek, a bizonyítványnak kell tanulniuk, hogy anya, meg apa elégedett legyen”—mondja a belgyógyász, aki szerint csak rajtunk múlik, hogy sanyargatjuk-e gyermekünket a konvenciók, társadalmi elvárások diktálta szerepekkel, vagy akár saját hibáinkat is vállalva egy olyan életet, mintát mutatunk, amiben boldog lehet.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.