Anyuka és nagymama ad mintát az egészségtudatossághoz

5485485 „Mint minden másban, az egészségünk védelmében is mi adunk mintát a gyerekeinknek. Ha látják, hogy mit eszünk, rendszeresen elmegyünk az orvosi vizsgálatokra, mindez számukra is természetessé válik”—vallja dr. Kenessey Andrea belgyógyász-kardiológus, a FEME alapító tagja. Meggyőződése, hogy fontosak a közös élmények és hogy motivációt adjunk. Így válhat az egészségmegőrzés, a sport és az egészséges táplálkozás is különösebb kényszer nélkül is az életük részévé.

shutterstock 710864830„Két kislány édesanyjaként pontosan látom, hogy mennyire kell a szülői minta. A bölcsőde, az óvoda időszakában még nem is annyira, de az iskolai szocializáció ellen nagyon nehéz az otthoni egészségtudatosság megtartása. Jön a büfézés, a chips, a különböző rágcsálni valók, a menzai ételt nem szeretik. Mindezekkel szemben persze nehéz mit tenni. Két évig minden reggel főztem nekik, ami azért nem könnyű egy dolgozó nőnek, de nem lehetetlen. Viszont, ha látják a befektetett munkát, érzik a figyelmet és a törődést, akkor tudunk hatni rájuk. Ugyanakkor én a közös élményekben hiszek. Együtt főzünk, sőt, ők is ügyeskedhetnek a konyhában, ha látják, hogy anyu és apu megeszi, akkor sikerélményük lesz, ráadásul át is érzik, mivel jár mindez és jobban értékelik. Nálunk egyébként a frizsideren van egy heti táblázat és kívánságlista, mindenki hozzáírhatja egy kedvencét, mindegy, hogy az egészséges-e, vagy sem”—mondja a szakorvos anyuka.

shutterstock 588843374

Nagyon fontos a tájékoztatás, a sok információ, de az is, hogy mit látnak otthon. Ha azt, hogy én rendszeresen sportolok, futóversenyekre megyek, ahonnan érmekkel jövök haza, ők is szeretnék csinálni. Látják, hogy rendszeresen járok orvoshoz, az egy alap lesz az ő életükben is. Egyébként az iskolákban rengeteg kiaknázatlan lehetőség van, mert egy-egy egészségnap nem elég. Teljesen más élmény a biológia tankönyvből tanulni a táplálék piramisról, mint mondjuk együtt főzni az osztállyal valamit. Ha házi feladatként nem egy lecke megtanulását kapja a diák, hanem azt, hogy készítsen például egy videó interjút valakivel, akár az utca emberével vagy a konyhás nénivel, hogy mit tud a táplálék piramisról, máris érdekesebbé tettük a tananyagot, és kedvet adtunk az információk elsajátításához. Ez az egészségtudatosság olyan, mint amikor házat építesz. Itt is az alapok határozzák meg az építményt. A saját “házunk” megépítésében tudnunk kell a saját felelősségünkről is, sohasem késő odafigyelni rá. A szűrővizsgálatokon való részvétel is hasonlóan fontos. Az a minta, amit a gyerek lát a környezetében, elsődleges. Ha megosztjuk velük, hogy mi miért veszünk részt rajta, természetes lesz számára is. Fogorvoshoz, szemészhez is együtt megyünk, miért ne mehetnénk akár nőgyógyászhoz is így? ”—folytatja Kenessey Andrea, aki szerint ezt az otthonon kívül is fontos lenne felkarolni. Minta, megfelelő kommunikáció és motiváció kell a lányoknak.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.