Orvos nélkül nincs diagnózis!

3294839 „Az internetet, vagy a sorstársi történeteket csak információként használjuk, álljunk ellent a vágynak, hogy magunkat diagnosztizáljuk!”—figyelmeztet Rangos Katalin, újságíró, a FEME egyik alapítója. Az egyesület éppen azért is létesült, hogy segítsen a tájékozódásban, az információk szelektálásában és felhívja a figyelmet arra: csakis személyes orvosi konzultáció, akár másodvélemény adhat a kezünkbe hiteles és biztos diagnózist. Minden más forrás arra jó, hogy felkészüljünk és a kérdéseinket meg tudjuk fogalmazni.


„Az én szakmámban belénk verték, hogy egy információ akkor hiteles, ha két, egymástól független forrásból tudjuk ellenőrizni. Az orvostudomány, az egészségügy kicsit más, hiszen itt a bizalmon alapul mindent. Hiszünk és bízunk az orvosunkban, ami egy másfajta bizalom. Persze mindig volt a szomszédasszony, a sorstársak. De mindez kicsit átalakult. A bizalom kezdett az elmúlt években meginogni, leginkább, mert nincs idő a beteg-orvos kommunikációra, hogy feltegyük a kérdéseinket, hogy foglalkozzanak velünk. Kényszer is, hogy az internethez fordulunk, ami elképesztő fejlődésen ment át és már az 50 év fölöttiek is itt szörfölnek, sokszor ezzel tesznek rosszat. Vagy a kelleténél jobban megijednek, vagy elbagatellizálják a bajt. Persze nehéz is a helyzet, hiszen régen a klasszikus orvosnak messze nem voltak ilyen eszközei, viszont a tapasztalatát és a tudását használta. Ma a diagnosztikus háttér fényévekre van az akkoritól, a rendszer a korábbi gyakorlatot nem is várja el, sokkal inkább a hightech eszközökhöz kialakított protokollokon megy végig a doktor, pontosan meg van adva, mikor milyen vizsgálatra van szükség, az eredmény nyilván sokkal objektívebb is, viszont egy sor bizonytalanság marad. shutterstock 182384822A betegben. Hiszen a kérdéseire nem kap választ, sokszor ideje sincs feltenni, csak eldarálják neki, hogy mi a diagnózis és merre tovább. Jó esetben legalább ezt megérti. Aztán megy haza, irány az internet, vagy a sorstársak felkutatása, éppen ezért nagyon-nagyon fontosak a betegszervezetek, az önkéntes egyesületek, akik valós és hiteles információkkal vannak felvértezve és megfogják a beteg kezét. Pontosan ismerik a helyzetét, hiszen ők is átmentek ezen, vagy éppen rajta vannak az úton”—ad képet a kommunikációs szakember. „A FEME egyik célja is épp az, hogy tudatosítsa mind szélesebb körben: szűrjük az interneten szerzett információkat, találjuk meg a hiteles oldalakat, de mind álljunk ellent a vágynak, hogy magunkat diagnosztizáljuk! Mindenképpen találkozzunk ’élő’ orvossal, személyesen, kérjünk nyugodtan másod, ha akarjuk harmad véleményt is és bízzuk magunkat a szakemberekre. Persze jó, hogy a világháló ekkora információs teret nyitott, de leginkább arra, hogy tájékozódjunk és meg tudjuk fogalmazni, fel tudjuk tenni a kérdéseinket a rendelőben”—teszi hozzá Rangos Katalin.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.