A fájdalom csillapítása a fejünkben is működhet

Fájdalmas menstruáció, amikor a krónikus fájdalom az élet részévé válhat, akadályozhatja a munkahelyi és otthoni munkát, kihatással van a lelki életünkre és a fizikai létünkre. Nyílván elsőként az okoknak kell a végére járni és az orvosra bízni magunkat, de van, amivel mi is tudunk segíteni. Bármennyire furcsa, de vannak módok arra, hogy a tudatoddal küzdj a fájdalom ellen: vagyis gondolataidat tartsd távol a fájdalomtól. Jól hangzik, de ez tényleg ennyire egyszerű lenne?

Fajdalomcsillapitas 2Amennyiben a nehéz időszak valóban elviselhetetlen, a görcsök, a rendellenesen nagy mennyiségű vérzés, esetleg hányinger, fejfájás, vagy éppen mozdulni is alig bírunk, mindenképp kell, hogy szakember járjon az okok végére. Ő adhat ugyanis csakis hiteles információkat, sohase mi legyünk okosak, vagy a jól értesült szomszéd, vagy a barátnő legyen a diagnoszta. Mindeközben viszont mi is sokat tehetünk, segíthetjük orvosunkat, gyógyszereinket, hogy hatékonyabb legyen a munkájuk, enyhüljenek a fájdalmak. Megmutatjuk, hogyan.

Erősítsd fel érzékszerveidet, keress a külvilágból impulzusokat, mert elő tudod készíteni az agyad, hogy ezekre az érzékelésekre koncentráljon, ne pedig a belülről érkező fájdalomra. 

- Kezd egy erős és mély lélegzetvétellel, majd koncentrálj a környezetedben lévő izgalmas, szép dolgokra, vagy, ha ott nem találsz, használd a fantáziád!

- Próbáld a fájdalmadat elemeire szedni, megfigyelni, hogy mikor milyen a színe, a formája, milyen érzéssel jelentkezik. Ez az úgynevezett érzékszervi felosztás egy olyan pszichológiai eszköz, amely segíthet, összpontosítva a fájdalom részleteire, ez ugyanis így jelentősen kisebb terhet jelent a szervezet számára. Érezhető intenzív hő vagy hideg, bizsergés, lüktetés vagy bármely más speciális érzékenység, amelyek időről időre változhatnak.

- Merülj el valamilyen tevékenységben! Ha van már valami hobbid, akkor félúton vagy, ha nincs, keress valamilyen olyan elfoglaltságot, ami teljesen magával visz, amit szívvel-lélekkel tudsz csinálni. Engedd át magad ennek és közben figyeld meg a részleteket, érzékeidet és érzéseidet. Ezt a tudásod aztán az élet minden területére kiterjesztheted.

- A testmozgás is csillapítja a fájdalmat. Van az úgynevezett aerob típusú, illetve a lassabb jóga, vagy hasonló edzésformák. Számos tanulmány kimutatta, hogy az aerob testmozgás növeli a test toleranciáját a fájdalommal szemben: minél nagyobb a mozgás által kiváltott izomfájdalom, annál nagyobb a fájdalomcsillapító hatása, viszont fontos a fokozatosság. Egy német kutatás pedig azt igazolta, hogy a jógában használt, a mély és lassú légzést előmozdító technikák jelentősen befolyásolhatják a fájdalom kezelését, elősegítve a relaxációt a fájdalomérzékelés csökkentése érdekében. A pilates pedig hatásosnak bizonyult a krónikus fájdalom kezelésében. Mind a jóga, mind a pilates mozgásformák között találsz olyat, ami a te kondíciódnak és állapotodnak megfelelő. Viszont fontos, bármelyik típust is választod, hogy konzultálj az oktatóval, vagy orvosoddal, hogy mi lenne a legalkalmasabb.

- Kell az érzelmi támogatás, hiszen a fájdalomnak megannyi érzelmi kihatása van. A depresszió vagy szorongás a krónikus fájdalomban szenvedők 30-50 százalékánál jelen van.

Érdemes erre energiát szánni, hogy megtudd, mi működik leginkább a számodra. Mivel te vagy az, aki a legjobban ismeri a testedet, te leszel az első, aki látja és érezni fogja, hogy mi a jó.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.