FELELŐSEN MAGADÉRT

Orgazmus – segíthet a gyakorlás és a rutin

 

A kielégítő intim együttlétek, a testi és lelki orgazmus megélése hozzátartozik a teljes és boldog élethez, és a jó hír, hogy az orgazmus gyakorolható, fejleszthető.  Minderről a FEME szexuálterapeuta szakértőjét, dr. Csereklye Andreát kérdeztük. Cikkünket felnőtt olvasóinknak ajánljuk.

pexels karolina grabowska 7272543

Mit nevezünk orgazmusnak?

Dr. Csereklye Andrea: „A női orgazmus egy olyan intenzív élmény, amely során a gátizom összehúzódik, ennek hatására pedig egy görcsszerű vagy ritmusos izomrándulás tapasztalható meg. Továbbá lelkileg, az orgazmus egy felszabadultságot, örömérzetet okoz.”

Mennyi féle női orgazmus létezik?

Dr. Csereklye Andrea: „Sokféleképpen kategorizálható, mennyi és milyen női orgazmus lehetséges, de nincs egy elfogadott, konkrét tudományos rendszerezés. A női orgazmus titkait, a test működését még mindig kutatják, és számos megválaszolatlan kérdés, eltérő vélemény lát napvilágot ez ügyben. Az talán kijelenthető, hogy amennyi erogén zóna van a testben, annyi orgazmus létezik. Van, aki úgy is el tud élvezni, hogy csak a mellbimbóját simogatják, vagy fülcimpáját, a nyakát csókolják, és még sorolhatnám. Persze az is egyéni, hogy kinek melyik testrésze érzékenyebb. Véleményem szerint, bőven elég két testi kategóriát említeni. Az egyik a csiklóorgazmus, amelyet a csikló ingerlése által lehet létrehozni, a másik a hüvelyi orgazmus, aminek kiváltó oka a hüvely belsejében lévő ingerek. De ez utóbbi megléte nem teljesen egyértelmű, nincs konszenzus a szakértők között a témában, ugyanis sokan azt vallják, hogy a hüvelyi orgazmus is tulajdonképpen csiklóorgazmus: a csikló hátrahajlik, a hüvelybemenetelhez közelebb helyezkedik el, és a csikló ingerlése okozza ebben az esetben is kéjes érzést. Az orgazmusok esetében harmadik kategóriának jelölöm meg a lelki orgazmust, erről akkor beszélünk, amikor megtörténik a felszabadultság érzése. A testi és lelki kielégülés ugyanis nem mindig, mindenkinél jár együtt. Teljes és kielégítő orgazmusnak e kettő együttes jelenléte tekinthető.”

Testileg a csikló vagy a hüvelyi orgazmus okoz intenzívebb élményt?

Dr. Csereklye Andrea: „Valamiért azok a nők, akik nem tapasztalták meg a hüvelyi orgazmust, azt gondolják, hogy a hüvelyi orgazmus az igazibb, erősebb, valódibb. De miután begyakorolják, és megtanulják, hogyan érhető el a hüvelyi orgazmus, arról számolnak be nekem, hogy nincs nagy különbség a kettő között. Ezt a praxisomban hallottak alapján mondom, nincs olyan kutatás, hogy melyik orgazmus a legjobb. Én személy szerint azt gondolom, hogy ha a csikló és a hüvely ingerlése együtt van jelen, az a legistenibb érzés. Mindenesetre, a nők esetében az a leglényegesebb, hogy fel legyen építve az orgazmushoz vezető út. Ez azt jelenti, hogy legyen hosszú az előjáték, legyen sok érintés, tehát a test és a lélek is felkészüljön az aktusra. Valamint a nőknek meg kell tanulniuk az adott pillanatra koncentrálni, ha elkalandozik a figyelmük, akkor nehezebben élhető át a gyönyör. A jó hír, hogy mindezt lehet gyakorolni. A több gyakorlás, több rutinnal jár, ami segíthet az orgazmus elérésében.”

Hogyan lehet gyakorolni?

Dr. Csereklye Andrea: „Az önkielégítést nem szoktam javasolni, ugyanis bárki könnyen megszokhatja, és egy férfivel ugyanaz nem biztos, hogy sikerülni fog. Ezért tanácsolom azt, hogy mindenki a párjával gyakorolja be a hosszú előjáték során, mi esik jól a testének és mi nem. Ahogy mondtam, a dekoncentráltság sem segít, valamint, ha valaki minél jobban akarja az orgazmust, valószínűleg annál jobban zakatol az agya, és annál inkább nehezebben éri el esetleg a csúcspontot. Továbbá, az alkohol is rontja az orgazmuskészséget, hiába enyhíti a feszültséget. A nők esetében nehézség lehet, hogy nem tudják teljes mértékben elengedni magukat, de erre nem az alkohol a válasz. Ha valaki szeretne változtatni a szexuális életén, fejleszteni az orgazmuskészségét, arra nagyszerű páros gyakorlatok vannak, hasznos elmenni ilyenkor szexuálpszichológushoz. A kielégítő, teljes testi és lelki orgazmus együttese olyan szinten javít a mindennapi életminőségen, amellyel érdemes foglalkozni.”

Ha érdekel a téma, olvasd el ezt az írásunkat is: Ha elmarad az orgazmus

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.