Megelőzni kell a betegségeket, ezzel tehetünk a legtöbbet magunkért!- Interjú Takács Zsoltné Katalinnal, a FEME alapító tagjával

feme012015„Nőgyógyászati asszisztensként évente több ezer pácienssel találkozom, így tudom, látom a problémáikat. Sokan nem kapnak választ a kérdéseikre, tanácstalanok, fejükben rengeteg téves információval”— mondja Takács Zsoltné Katalin, aki a rendeléseken, a családjában és környezetében is mindent megtesz azért, hogy hiteles információkat adjon és megértesse mindenkivel: a prevenció mindennél többet ér, a testünket ismernünk, jelzéseire pedig figyelnünk kell.

„Engem a későbbi anyósom, vagyis akkor, 16 évesen még a párom édesanyja vitt el először nőgyógyászhoz. Otthon nem kaptam meg semmit, addig a könyvtárból, illetve az egészségügyi iskolában tanultakból voltak információim. Nagyon sokat köszönhetek neki és akkor megfogadtam: szülőként és a munkámban is mindent megteszek majd, hogy minél több információt adjak át. Ezért is csatlakoztam a FEME-hez. A betegtájékoztatás a legfontosabb, a személyre szabott információ, ehhez viszont nélkülözhetetlen az orvos-páciens közötti bizalmi viszony, olyan személytől kell ezeket megkapni, akiben maximálisan megbízik. Ahol én dolgozom, ott a páciensek megfogadják, követik a nőgyógyász szakorvos utasításait. Sokan jönnek vérzészavarral, van, hogy már akkora miómával, ami nyomja a húgyhólyagot, vagy esetleg a székelésnél is gondokat okoz. A lehetőségekről tájékoztatjuk a beteget, mikor jó a gyógyszeres, konzervatív kezelés és mikor elkerülhetetlen a műtét. A betegek pedig ennek tükrében sokkal nyugodtabban tudnak dönteni.— meséli tapasztalatait Katalin, aki azt látja, hogy azokon a rendeléseken, ahol kialakul a bizalmi viszony, ahol választ kaphatnak a nők, vagy akár kislányok is a kérdéseikre, ahol nincsenek kínos helyzetek, tabutémák, ott rengeteget lehet segíteni és javítani az egészségtudatosságon.

shutterstock 726774814„A pácienseink egy része azért vált orvost, mert nem kap megfelelő és elégséges választ panaszaira. Ők egyébként többségükben nagyon is egészségtudatosak. Nálunk egyébként személyre szabottan foglalkozunk minden pácienssel, akár telefonon rendelési időn kívül is kérdezhetnek. És ez nagyon fontos, hiszen sok a rossz információ, az innen-onnan összeszedett ismeret, ami sokszor többet árt, mint használ. Sőt, az emberek sokszor tele vannak tévhitekkel , amiket gyorsan el kell oszlatnunk. Bejön egy beteg tele aggodalommal és nyugodtan távozik. Ez a legszebb a munkánkban, legalábbis nekem, de azt gondolom a doktornőnek is, mert neki is a betegek a legfontosabbak, akik érzik: mikor itt vannak, valóban róluk szól ez az idő, csak rájuk figyelnek. Maga az egészségtudatosság, azt gondolom, generációról generációra öröklődik. Van, hogy már a nálunk született kislányt hozza vissza hozzánk az anyukája az első menstruációja után. Szüleinktől kellene látnunk a legjobb példát. Ahol ez megvan, ott természetesen a gyermekben is könnyebben kialakul az egészségtudatos magatartás. Nekem egy fiam van, neki is, egészen kicsi korában elmondtunk a férjemmel mindent. Nyilván vannak ’apás’ kérdések, amit vele beszéltek meg, én pedig a védekezésről, a nemi betegségekről, az óvszer használatáról mondtam el mindent. Ma már a kis menyemnek is adok tanácsokat, viszem az egész családot évente vizsgálatokra. Az évenkénti ultrahang fontos, ahogy a mammográfia és 40 év felett a rendszeres szűrővizsgálatok is. A HPV oltás, a bőr melanóma szűrése, a hasi ultrahang. Nem minden vizsgálat kellemes, de azt gondolom, hogy azt a pár percnyi rossz érzést felülírja a biztonságunk. Egyébként azért is fontos egy olyan egyesület, mint a FEME, mert el tudja oszlatni a tévhiteket. Az utóbbi időben ugyanis egyre több hamis információ jelenik meg főleg a mammográfiáról, ami nagyon káros lehet. Úgy gondolom jó, hogy a nemzeti szűrőprogramon kívül, fiatalabb korban is van elérhető szűrési lehetőség a nőknek, hiszen a 40 éves alsó korhatár sajnos ma már nagyon nem tükrözi a valóságot. Húszas, harmincas éveikben járó lánynál is mind gyakrabban megjelennek akár súlyos problémák, amelyeket időben felismerve lehet jól kezelni”—figyelmeztet a szakasszisztens.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.