Fáradt, aluszékony vagy, és legszívesebben ki se dugnád az orrod a lakásból? Lehet, hogy téli depresszióban szenvedsz – vedd komolyan a tüneteket, és javíts a közérzeteden!

 

A tél beköszöntével sokan érzik úgy, hogy nincs se kedvük, se energiájuk semmihez. Legszívesebben „téli álomba” merülnének, míg be nem köszönt a tavasz. Ezt a hangulatváltozást a szezonális depresszió is okozhatja. A jó hír, hogy sokat tehetünk azért, hogy enyhítsünk a tüneteken és újból energikusak, motiváltak legyünk!

A Semmelweis Egyetem Pszichoterápiai és Pszichoterápiás Klinika megfogalmazása szerint „a depresszió jelensége feltehetően az emberi civilizáció megjelenésével egyidős. A korábban, Hippokratész által melankóliának elnevezett lelki állapotot az orvostudomány 19. századi fellendülése óta kezelik betegségként. A depresszió, definíciója szerint rosszkedvű, szomorú állapotot jelöl, melyben a világ kietlennek, a nehézségek pedig leküzdhetetlennek tűnnek.”

Fontos megjegyezni, hogy a depresszió nem azonos a szomorúsággal! A depresszió esetében az időfaktor meghatározó jelentőséggel bír, ugyanis a depresszió nem múlik el olyan könnyen, mint a szomorúság; valamint egy mélyebb, sötétebb, beszűkültebb tudatállapot jön létre.  

Téli sötétség

A depresszió háttérében biológiai, genetikai hajlam is állhat, és a kora gyerekkori negatív családi légkör is befolyásoló tényező; továbbá negatív életesemények, krízisek is aktiválhatják a negatív hangulatváltozást. A tünetek jelentősen függenek a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagok szintjének lecsökkenésétől is. A depressziót a szezonalitás is meghatározhatja: a téli időszakban a lakosság 10-12%-a depressziós, aminek elsősorban az az oka, hogy télen rövidebbek a nappalok, vagyis kevesebb az erős, természetes fény. Ez a szezonális depresszió nem azonos a folyamatosan, több héten át tartó súlyos depresszióval! A téli depresszióban szenvedők képesek ellátni a munkájukat és fenntartani a szociális kapcsolataik jelentős részét, ugyanakkor az életminőségük, közérzetük igen rossz. A legjobb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk felismerni és kezelni ezt az állapotot!  

Tünetek 

  • Érzelmi szinten: rosszkedv; az örömre, a szeretetre való képtelenség.
  • A viselkedés szintjén: lecsökkent aktivitás és produktivitás, energiahiány, lassúság, megnövekedett alvásigény.
  • Motivációs szint: megfogyatkozott életkedv, fáradtság, demotiváltság, a szexuális vágy eltűnése.
  • Kognitív tünetek: dekoncentráltság, feledékenység, negatív önértékelés, reményvesztettség, önvád.
  • Testi tünetek: a depressziót fejfájás, emésztési gondok, étvágytalanság vagy falánkság és állandó fáradékonyság kísérheti.

A téli depresszió ellenszerei

A szezonális hangulatzavar tüneteinek enyhítésére az alábbi megoldásokat javasolják a szakemberek. Amennyiben mégsem lesz jobb a közérzetünk, nem tapasztalunk pozitív változást, mindenképp kérjünk segítséget! Felkereshetjük például a Semmelweis Egyetem szakambulanciáját vagy magánúton is fordulhatunk pszichiáterhez.

1. Rendszeres mozgás

A mozgás hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami örömérzést okoz. Jobb, ha a levegőn, kint a szabadban mozgunk! Erre alkalmas téli mozgásformák például a sétálás, kocogás, korcsolyázás.

2. Minél több fény

A téli időszakban arra kell törekedni, hogy minél több időt töltsünk a természetes fényben. Ehhez persze át kell terveznünk a napi ritmusunkat: érdemes már napfelkeltekor felkelni és korán lefeküdni aludni. A fényterápiának kivételesen jó hatása van: ma már számos fényterápiás lámpa közül választhatunk, amely erős fény kibocsátására alkalmasak.

3. Több, örömteli pillanat

Minden nap szánjunk időt önmagunkra, és találjunk olyan tevékenységet, amit örömmel végzünk! Továbbá, próbáljuk meg a kötelességeinket – például házimunka – úgy végezni, hogy magára a tevékenységre koncentrálunk, miközben ügyelünk arra, hogy ne kalandozzanak el a gondolataink!

4. Pihenés

A szabadnapok alatt, karácsonykor mindenképp pihenjünk! Amennyiben lehetőségünk van rá, csökkentsük a tennivalóink számát; ne terheljük magunkat, iktassuk ki a stresszt okozó tevékenységeket.

5. Egészséges táplálkozás

Kiegyensúlyozott, tápanyagdús ételek fogyasztásával, valamint az izgató szerek kerülésével – kávé, alkohol – sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért és a jó pszichés állapotunkért.

6. Szociális kapcsolatok

Találkozzunk minél gyakrabban a barátainkkal, szeretteinkkel! Legyünk minél többet emberek között! Segítsünk a rászorulóknak, forduljunk együttérzéssel embertársainkhoz! Mindez fokozza a biztonságérzetet és pozitívan hat az önbecsülésre.

7. Hála

Vegyük észre a jó dolgokat az életünkben! Minden este gondoljuk végig milyen örömteli események, szép pillanatok történtek aznap. Hálanaplót is írhatunk, amely során leírjuk miért vagyunk hálásak az adott napon.

Forrás:

Orvostovábbképző szemle: Depresszió

A depresszió tünetei és kezelése

A  Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológusa, dr. Perczel Forintos Dóra javaslatai téli depresszió ellen

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.