Pecsételő vérzés – járjunk mindenképp a végére!

shutterstock 561328099Köztes, vagyis a két menstruáció között tapasztalt vérzés, ami bárkinél, bármikor előfordulhat. A tünetekről sokan nem is vesznek tudomást, vagy éppen pánikba esnek, jó esetben szakemberhez fordulnak, rosszabban a homokba dugják a fejüket. Pedig nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Megannyi, teljesen ártalmatlan, vagy könnyen kezelhető oka is lehet az ijesztő jelenségnek.

Pecsételő, a megszokottnál sötétebb, barnás színű vérzés. Egyre több nő tapasztalja meg élete során. Van, aki tudomást sem vesz róla, míg mások azonnal a legrosszabbra gondolnak, pedig olyan sokféle oka lehet, hogy teljesen fölösleges az öndiagnózis, bízzuk ezt a szakemberre! Jó, ha azonnal a végére járunk, hiszen bármi is áll a hátterében, a korai felismerés a legjobb gyógyír.

Legtöbbször az ok semmi komoly, esetleg ingadozik a hormonháztartás – ez főleg a menstruáció kezdetekor, pubertás korban fordul elő, vagy a menopauza idejéhez közeli életkorban. Amerikai kutatások szerint ráadásul a várandósok húsz százaléka tapasztal kisebb vérzést a terhesség első 12 hetében. Lehet szimplán valamelyik gyógyszer mellékhatása, leggyakrabban érszűkítő tablettáé, de utalhat pajzsmirigy rendellenességre, szexuális fertőzésre, okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz, viszont lehet komolyabb betegségek jele is. Egy dolog biztos: a pecsételő vérzés soha nem normális. Mindenképp kérjünk szakorvosi segítséget.

Amikor az okokat vizsgálják, feltérképezik a körülményeket. Megnézik a korod, azt, hogy esetleg várandós vagy-e, rákérdeznek, hogy szedsz-e fogamzásgátló tablettát és mióta, ez ugyanis adhat egy olyan löketet a hormonjaidnak, amelynek hatására így reagál a szervezeted.

 • A ciklus közepén, nagyjából a menstruáció kezdetét követő 10-14 nap környékén történik az ovuláció vagy más néven peteérés, amely okozhat pecsételő vérzést.
 • Fogamzásgátlók: befolyásolják a hormontermelést, így szintén nem meglepő, hogy a tablettaszedés első 3 hónapjában pecsételő vérzés jelentkezik az alkalmazásukkor. Ez a tablettákra és a méhen belüli eszközökre is igaz. Illetve, ha már régóta szedsz fogamzásgátlót, és nemrég váltottál, akkor is előfordulhat pecsételő vérzés, sőt még akkor is, ha elfelejtettél bevenni egy tablettát.
 • Stressz: az egész szervezetünk egészségére, így a hormonrendszerünkre is hatással van. Akár a menstruáció elmaradását, korai megjelenését vagy pecsételő vérzést is kiválthat.
 • Menopauza közeledte: a hormontermelés ingadozik, a menstruációban is megjelennek szabálytalanságok.
 • A pajzsmirigy betegsége: alulműködése, vagy inaktivitása is eredményezhet rózsaszín pecsételést, a menstruáció alatt pedig változhat a vérzés erőssége is.
 • Policisztás ovárium szindróma (PCOS): ebben az esetben számos ciszta van jelen a petefészekben. Mivel a petefészek elsődleges szerepet tölt be a hormontermelésben és a menstruáció elindításában, ezért az itt található ciszták bezavarhatnak az egyensúlyba és pecsételést okozhatnak. Kísérő tünetei lehetnek még a hajhullás, testszőr erősödés, pattanásos bőr, terméketlenség, hangulatingadozás.
 • Kismedencei gyulladás: Az abnormális vérzés vagy a menstruációt követő pecsételés egyik oka a krónikus kismedencei gyulladás is lehet, amelyet bakteriális fertőzés okoz és a reproduktív szerveket érinti. Hasi diszkomfort érzéssel, görcsökkel, fájdalommal, sárgás-zöldes folyással és égő viszkető érzéssel vagy akár lázzal is járhat.
 • shutterstock 570203194Mióma: ha a pecsételés 1, vagy 2 héttel az erős menstruációs vérzés után jelentkezik, akkor fennáll a mióma esélye. Ez egy kötőszövetből kiinduló jóindulatú daganat. Méretétől és helyétől függően további tüneteket is okozhat, mint pl. gyakori vizelési inger, székrekedés, derékfájás és fájdalom a combok felső részén.
 • Méhpolipok: a méh belső falához, az endometriumhoz kapcsolódnak. Ezek okozhatnak pecsételő vérzést és befolyásolhatják a menstruációs vérzés időtartamát és gyakoriságát is.
 • Daganat: a menstruációk közötti közepestől a súlyosig előforduló vérzés jele lehet a rákos megbetegedésnek, de ez a rendszertelen hüvelyi vérzés szerencsére nem általános tünete a ráknak.
 • A szexuálisan aktív korban közösülés után is előfordulhat pecsételés.
 • A vérzés jelezhet valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést is, mint a chlamydia vagy a gonorrhea. Ezeket a betegségeket azonnal kezelni kell.
 • Okozhatja a méhszájon lévő apró seb is.

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.