Kislánykorunktól életünk végéig fontos a nőgyógyászati ellenőrzés

feme012012„Különböző szakaszok, mérföldkövek vannak egy nő életében, ahol minden vizsgálatnak megvan a maga ideje. Ettől függetlenül fontos, hogy évente járjunk nőgyógyászhoz”—hangsúlyozza dr. Katona Renáta nőgyógyász. Szükség van a folyamatos kommunikációra, tájékoztatásra, hogy már kislányként tudjuk, milyen egy nőgyógyászati vizsgálat és hogyan figyeljünk a testünkre. Ebben első kellene, hogy legyen az anyai segítség, de mindenképp jó, ha már az elején egy megbízható, szimpatikus emberhez kötjük a vizsgálatokat.

„Ha nincs panaszom, nincs baj — ez az egyik nagyon rossz hozzáállás. A másik a szégyenérzet, vagy az eredménytől való félelem. Már serdülőként, az első fájdalmas menstruáció vagy annak 14 éves koron túl való elmaradása lehet az első nőgyógyászati vizsgálat oka. Ez az első találkozás. Ilyenkor még nincs hüvelyi vizsgálat. A második lépés a szexuális élet kezdete. Ilyenkor már kell a komplex ellenőrzés, a méhnyakrák szűrés, a konzultáció a fogamzásgátlásról, hogy személyre szabottan a legalkalmasabbat választhassuk. A HPV alapú szűréssel már a daganatot megelőző állapotot is meg tudjuk találni, ami nagyon fontos a betegség kialakulásának megelőzésében. A HPV 100 különböző vírusa közül ma már 14-et azonosítottak, hogy szerepe van a daganatok kialakulásában”—mondja dr. Katona Renáta, aki szerint nagyon lényeges, hogy mikorra időzítjük a vizsgálatot.

shutterstock 614603534

Megfelelő időben kell menni nem, amikor folyásunk van, a legjobb ciklus közepén. Sokan nem kapnak behívót, vagy még nincsenek is abban a korban, ezért fontos, hogy mi figyeljünk magunkra. Legyünk tisztában azzal, mikor vagyunk jó helyen, hogy a vizsgálat része kell, hogy legyen a mell tapintása, a hüvelyi ultrahang, a méhnyak, petefészek, méh komplex vizsgálata. Ezekről egy szimpla kenetvizsgálat nem ad információt. A mell esetében fiataloknál mellfájdalom, fibroadenóma, vagyis jóindulatú emlődaganat gyanúja esetén első körben az ultrahang, ha valami gyanús van a második körben jön a mammográfia. Ez azonban egy nagyon intim helyzet, kell egy bizalmi kapcsolat az orvosunkkal, hogy egyrészt rendszeresen járjunk, másrészt el is merjük mondani a problémáinkat. Ha ez megvan, akkor megszűnik a szégyenérzet, a szorongás és a félelem is. Ha nem tudom, kivel találkozom, mi fog történni, leginkább ettől a bizonytalanságtól félünk. Azt gondolom egyébként, hogy magánúton legalább annyian mennek el a nőgyógyászati vizsgálatokra, mint amennyien a hivatalos szűrőprogramban részt vesznek, előbbit sokan a nyugodtabb környezet és a páciensre fordítható hosszabb idő miatt kedvelik”—folytatja a doktornő, aki szerint gyakran elég egy-egy rossz tapasztalat, hogy onnantól elkerüljék a nők az orvosi rendelőt. „Fontos lenne, hogy mindenki tudja előre, hogy mire számíthat. Még ha csak fél információkkal is érkezik, de legalább fel tud tenni kérdéseket és tud válaszolni is. El kell oszlatnunk az irreális félelmeket, amiben például mi, a FEME tagjai is sokat tehetünk”—hangsúlyozta dr. Katona Renáta.

  Megelőzés, egészségmegőrzés Jellegzetesen előforduló panaszok Lehetséges okok, gyakori betegségek
11–15 év
Pubertás, serdülőkor

– Szexuális felvilágosítás
– Megfelelő védekezés (óvszer)
– HPV-vakcina (optimálisan még a szexuális aktivitás előtt)

– Menstruációs problémák
– Hüvelyi, szeméremtáji panaszok, kismedencei fájdalom
– Nem kívánt terhesség
– Hormonzavar
– Nemi úton terjedő fertőző betegségek, hüvelygyulladások
15–45 év
Nemi érettség kora
– Megfelelő fogamzásgátlás
– Rendszeres éves nőgyógyászati szűrővizsgálat (ha elkezdődik a szexuális élet)
– Az emlő önvizsgálata
– Várandósságra való felkészülés, egészséges életmód
– 40 éves kortól 1-2 évente mammográfia
– Hüvelyi, szeméremtáji panaszok, kismedencei fájdalom
– Vérzészavar
– Nem kívánt terhesség
– Meddőség
– Nemi úton terjedő fertőző betegségek, hüvelygyulladások
– Nőgyógyászati daganatok (már 30 éves kortól nő a gyakoriságuk)
– Endometriózis – PCOS, inzulinrezisztencia
45–50 év felett
változókor, klimax
– Rendszeres éves nőgyógyászati szűrővizsgálat
– 1-2 évente mammográfia – Életmódbeli tanácsok
– Változókori panaszok (hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavar stb.)
– Vérzészavar
– Méh és hüvely süllyedéses állapotai
– Inkontinencia /td>
– Hormonhiány
– Nőgyógyászati daganatok
– Hormonális probléma
– Hormonhiány, szülések, elhízás, nehéz fizikai munka

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.