A fehér folyás nem probléma, az egészségünket szolgálja!

 Sok nő megijed, ha hirtelen bővebb fehér folyást tapasztal, illetőleg a fiatalabbak nem tudják biztosan, hogy a fehér folyás kóros, avagy természetes jelenség. Dr. Katona Renátát, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét kérdeztük a témában.

„Rengeteg kiskamasz érkezik hozzám azzal, hogy fehér folyásuk van, és ez bizonyára gond. Holott a fehér folyás éppen, hogy természetes jelenség, ami nemi éréssel együtt jelentkezik először a menstruáció előtt, vagy akár pár hónappal hamarabb is. A hüvelyi folyást hormonális változások váltják ki, és jelentős funkcióval bír a megléte: hozzájárul az intim területek fertőzésekkel szembeni védelméhez és rugalmasan tartja a hüvely falát. Fontos tudni, hogy a normális váladék kissé fehér színű vagy színtelen, de mindenképpen szagtalan. Az állaga lehet egészen folyékony vagy nyúlós is, de semmiképen nem darabos” – mondta Dr. Katona Renáta.

A bővebb folyás is természetes

A FEME szakértője elmagyarázta azt is, hogy a folyás mennyisége személyenként eltérő lehet, ezért önmagában nem utal problémára: „A test mirigyei által termelt váladék mértéke szinte mindenkinél eltérő. Gondoljunk bele, hogy van, aki jobban izzad; van, aki kevésbé. Van, akinek a szeme többet könnyezik, másé pedig alig. Ugyanez a helyzet a női nemi mirigyek által termelt váladék esetében is. Vagyis, nagyon széles spektrumon tekinthető normálisnak a fehér folyás mértéke. Az is rendben van, ha valakinek bővebb a folyása, és az is, ha valakinek kevesebb.”

Életszakaszonként eltérő

Mivel a hüvelyi váladékot hormonok szabályozzák, ezért különböző életciklusokban más a hüvelyi váladék mennyisége, milyensége. Terhesség alatt bővebb folyás tapasztalhatnak a nők, a szoptatás alatt a szárazság jellemzőbb, míg menopauzakor jelentős mértékben csökken a fehér folyás és egy száraz, égő érzés jelentkezik. Menstruációkor szintén jól láthatóak a változások. Például a ciklus közepén bővebb, nyúlósabb, átlátszóbb folyás észlelhető, ami szintén a test természetes működésének a velejárója. Ez esetben a folyás milyensége és mennyisége azért módosul, hogy a spermiumok könnyebben el tudják érni a petesejtet.

Nem kell változtatni a napi higiénián

Megkérdeztük a doktornőt arról is, hogy van-e valami megoldás azok számára, akiket esetlegesen zavar a fehér folyás megléte: „El tudom képzelni, hogy ez esetleg diszkomfort érzetet okoz valakinek. Bővebb folyás esetén használhatunk intim betétet. Viszont szeretném hangsúlyozni, hogy a fehér folyás normális dolog, így nem lehet megszünetet és nem is szabad! A napi higiénián a folyás esetén sem kell semmit változtatni. A napi tisztálkodás egyik alapvető szabálya, hogy tusfürdőt, szappant nem használunk intim területeken, hiszen ezek az anyagok felborítják a hüvely flóráját. Elég, ha az intim területeket alapos lezuhanyoztatjuk, vagy választhatunk intim szappant is, ami ugyanolyan savi vegyhatású, mint a hüvely. Tehát, ha fehér folyásunk van, semmit nem szükséges másképp tennünk, mint a többi napokon.”

Mikor gyanakodhatunk betegségre?

Amennyiben a folyás darabossá, túróssá válik, illetőleg, bűzössé, színe megváltozik, vagy viszkető, égető érzés lép fel, akkor mindenképp fel kell keresni egy nőgyógyászt. Ez esetben az orvos megállapítja, hogy mi állhat a háttérben, és annak megfelelően kezeli.

„Az, hogy pontos mi okozza a normálistól eltérő hüvelyi váladékot – gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzés – és milyen kúpot, krémet, gyógyszer érdemes használni, azt nagy bizonyossággal csak nőgyógyász szakember tudja megmondani. Ne kezdjünk öngyógyításba! A hüvelyi irrigátorok használatát egyáltalán nem ajánlom. Ma már nagyon jó kúpok állnak a rendelkezésünkre, amelyek beépülnek a hámba és hatékonyan segítenek az esetleges fertőzések legyőzésében. De ehhez mindenképp fel kell keresni a nőgyógyászunkat!” – hívta fel a figyelmet Dr. Katona Renáta.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.