KÖRKÉP: Dr. Vesztergom Dóra

„Minden perc meg van tervezve, nincs üresjárat”

Dr. Vesztergom Dóra amellett, hogy elismert szakember, feleség és anya is. Egy három, illetve egy ötéves kisfiú boldog anyukája. A FEME szülész-nőgyógyász, reproduktív endokrinológiával foglalkozó szakemberét többek között arról kérdeztük, hogyan tudja összeegyeztetni a különböző szerepeket.

 FEME: Hogyan zajlik nálatok mostanában az élet?

Dr. Vesztergom Dóra: „Minden visszatért a régi kerékvágásba. A gyerekeknek nyári szünet van, a férjemmel pedig rengeteget dolgozunk; ő is orvos. Most megint újból folyik a betegellátás, akik nem tudtak eljönni hozzám, azokkal a páciensekkel most tudok foglalkozni, felhalmozódott úgymond a tennivaló.”

FEME: Mit ajánlasz, gyorsan menjünk el nőgyógyászhoz, valamint az éves rákszűrésre, mielőtt megint változik a helyzet?

Dr. Vesztergom Dóra: „Igen, érdemes elmenni, hiszen senki nem tudja mi lesz, milyen intézkedések várhatóak a koronavírus miatt. Ha valaki úgy érzi, hogy van valamilyen nőgyógyászati problémája, vagy van valami, amivel már régóta el kellett volna menni orvoshoz, de húzta-halasztotta, akkor ne halassza tovább! A nőgyógyászati rákszűréssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy Magyarországon az az elfogadott szokás, hogy évenként szűrünk. Tehát, akinek a kijárási korlátozás miatt elmaradt az akkor esedékes rákszűrése, most biztosan van lehetősége pótolni azt.”

FEME: Hogyan tudod beosztani az időd? Munka, gyerekek, párkapcsolat – hogyan tudsz ennyi fronton teljesíteni?

Dr. Vesztergom Dóra: „Megszoktam már, hogy mindig borzasztóan sokat dolgozunk, én is és a férjem is. Mindemellett szerencsés vagyok, ugyanis a gyerekeket nyáron nagyszülőktől nagyszülőkig utaztatjuk. Ezeket a nagyszülős napokat a gyerekek kifejezetten imádják. Illetve, mikor az első fiam megszületett megtanultam beosztani az időmet, holott ebben nem voltam túl jó. Most minden időmet kihasználom, szinte minden perc meg van tervezve, nincs üresjárat. Ez azzal jár, hogy a spontaneitás kiveszett az életemből, de szerintem ez minden családban így van. Néha, amikor a férjemmel kettesben vagyunk –mert épp nincsenek otthon a gyerekek – arról szoktunk beszélgetni, hogy vajon mit csináltunk azzal a rengeteg idővel, amikor még nem voltak meg a fiúk. Most ők töltik ki az életünket.”

FEME: Van időd magadra?

Dr. Vesztergom Dóra: „A gyerekek mellett az Én-idő, a magamra fordított idő teljesen lecsökkent. Azt gondolom, jól van ez így, hiszen anya vagyok, és ők még kicsik, szükségük van rám. Ráadásul fél szemem mindig rajtuk van, mert bármikor történhet velük bármi; még intenzíven figyelni kell arra, miben mesterkednek. Folyamatosan tudatosítom magamban, hogy ez egy átmeneti időszak, ha majd nagyobbak lesznek megint több időm lesz magamra. Már az is nagy könnyebbség, hogy éjféltől reggel fél hétig egy huzamban átalusszák az éjszakát. Szerintem az a legkimerítőbb, ha dolgoznod kell menni, úgy, hogy a gyerekeket folyamatosan altatod egész este. Ennek a peridusnak nálunk már vége.”

FEME: Mit tennél, ha több idő lenne?

Dr. Vesztergom Dóra: „Többet sportolnék az biztos. Nekem az nagy bánatom, hogy úgy érzem, nem tudok eleget mozogni. Hiába tervezem be egy adott napra, ha megcsúszik a rendelés, ugrott a szabadidő. Illetve, ha választhatok, hogy a gyerekeimmel vagyok este, vagy sportolni megyek, én inkább a gyerekeim mellett teszem le a voksot. Bár érzem, hogy szükségem lenne arra, hogy többször menjek el edzeni, mint a heti két alkalom. Ami miatt egyáltalán ezt is meg tudom tenni, hogy férjem hatalmas segítség. Mi minden feladatot elosztunk. Az életünk azért olyan harmonikus, és azért olyan mély a párkapcsolatunk, mert erős csapat vagyunk. Jól működünk együtt, teljes mértékig team-workben. Az nem hiányzik, hogy fodrászhoz, kozmetikushoz vagy pedikűröshöz járjak, hiszen ezeket mind meg tudom otthon csinálni magam is. Továbbá, ha arról van szó, hogy szakcikket olvassak, vagy lakkozzam a körmöm, inkább nekiállok a szakirodalomnak. Nem prioritás nekem, hogy a külsőmmel foglalkozzak. Egyedül a több mozgást hiányolom. De mindent nem lehet, és mindennek meg van a maga ideje. Most például a nyaralásnak, amit az egész családunk vár. Jó lesz kikapcsolódni, relaxálni, pihenni. Néha muszáj feltöltekezni, hogy újból neki tudjunk futni a napi rutinnak!”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.