FELELŐSEN MAGADÉRT

Ne törődjünk bele a diszkomfortérzésbe! – érthetően a hüvelyszárazságról

 A FEME számára kifejezetten fontos, hogy olyan tabu témákról is szó essen, amiről a nők többsége nem szívesen beszél, vagy tévesen úgy véli szégyellnivaló. Ilyen a hüvelyszárazság is, aminek tüneteivel kevesen fordulnak nőgyógyászhoz, holott kényelmetlen diszkomfort érzéssel jár a probléma. Dr. Katona Renátát, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét kértük, hogy segítsen röviden és érthetően összefoglalni, amit mindenképpen tudni kell a hüvelyszárazságról, vagy másképpen a vaginális atrófiáról.

 Legfőbb tünetek

„A hüvelyszáraság egyik legfeltűnőbb tünete az égető, viszkető érzés. Ezt az illető mindenképpen észreveszi, hiszen borzasztóan kellemetlen irritációról van szó. Ezen túl az intim együttlétek kifejezetten fájdalmassá válhatnak. A hüvelyszárazság további velejárója lehet vizelési panasz, valamint gyakran kiújuló hüvelyi fertőzés.”

 Menopauzakor gyakori

A hüvelyszárazság előfordulhat bármelyik életszakaszban, de leginkább szülés után, drasztikus evészavarok miatt, felborult menstruációs ciklus esetén, bizonyos betegségek következményeként alakul ki. Az állandóan fennálló probléma viszont a menopauza időszakára jellemző. Dr. Katona Renáta kihangsúlyozta, hogy a testben lejátszódó természetes folyamat eredményezheti a hüvelyszárazságot. Ugyanis a menopauzakor a hormonháztartásban olyan komplex változások történnek, amelynek az egyik leglényegesebb eleme, hogy csökken az ösztrogén szint. A test öregedésével, az ösztrogén szint csökkenésével a hüvelyhám elveszti feszességét, hidratáltságát, a hüvely nyálkahártyája egyre inkább elvékonyodik és csökken annak váladékképzése. Ennek következményeképpen jelentkeznek olyan tünetek, mint a hüvelyszárazság, visszatérő infekciók, szexuális panaszok és vizelettartási nehézségek.

 Kezelés

A megfelelő kezelés meghatározását minden esetben nőgyógyász végzi, ezért mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk!

 A hüvelyhám kezelésre tüneti módszer a síkositó zselék, kúpok használata. A hüvelyszárazságot ösztrogéntartalmú gyógyszerekkel, valamint a hüvelyben közvetlenül alkalmazható gyenge ösztrogén tartalmú készítményekkel is lehet kezelni, például hüvelykrémmel, ösztriol tartalmú kúpokkal. Továbbá, a hialuronsav tartalmú hidratálók és kúpok is hatékonyak lehetnek.

Mindemellett elérhető az intimlézer nevű technika is, amiről keveset olvashatunk: „Az eljárás nagyon egyszerű, és mivel ez nem műtét, nincs szó altatásról, lábadozásról. Ahogyan nincs szükség vágásra, fájdalomcsillapításra sem. Azt szoktam mondani, hogy olyan, mint egy arckezelés, sőt talán kényelmesebb is, mert csupán néhány percet vesz igénybe. A technológiai részéről elég annyit tudni, hogy egy applikátort vezetünk a hüvelybe, amely 360 fokban lézernyalábot bocsát a hámba, ami következményeképpen elindul a kollagénrostok képződésének folyamata. A hüvely úgymond megújul, visszanyeri a nedvességét, feszességét, rugalmasságát.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.