FELELŐSEN MAGADÉRT

Fájdalmas együttlétek

Nőgyógyászati betegség alatt vagy nőgyógyászati műtét után gyakran előfordul, hogy a szex „kispadra” kerül. Holott az intimitás segíti a testi gyógyulását, ezért nem jó megoldás, ha teljesen elhanyagoljuk az élet egyik alapvető területét.

Számos olyan nőgyógyászati betegség ismert, aminek következtében fájdalmas lehet az együttlét, ez például gyakran kísérő jelensége egy mióma vagy ciszta meglétének. Továbbá nőgyógyászait műtét után sokáig kényelmetlenek lehetnek a szeretkezések. Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője felhívta rá a figyelmet, hogy ezekben az esetekben sem szabad elhanyagolni a szexualitást.

A női önbecsülésnek nem tesz jót, ha a szexet félreteszi a pár; valamint az intimitás olyan hormonokat termel, amitől gyorsabban gyógyul a test is. A férfi a nő betegsége kapcsán tehetetlennek érzi magát, és általában az vezérli, hogy nem szeretne a párjának fájdalmat okozni. Ezért lényeges, hogy a nő mindig tájékoztassa a férfit arról, hogyan érzi magát, mi történik vele. Ez az intim együttlétekre, az orvosi vizsgálatokra és a mindennapokra is vonatkozik. Én úgy tapasztaltam, hogy a férfiak szexuális vágyára nincs negatív hatással az, ha a nőnek valamilyen betegsége van, vagy műtéti sebe. Egy szerető párkapcsolatban, a férfi vágya megmarad, de mivel nagyon félti és óvja a kedvesét, ezért megváltozik a szexuális magatartása, esetleg ritkábban közeledik a nőhöz. Mivel csak a nő tudja, hogyan érzi magát, neki kell egyenes utat adni a férfinak.”

Nőgyógyászati betegség esetében

Amennyiben olyan nőgyógyászati betegségünk van – ami által kényelmetlen vagy fájdalmas a szex –, akkor se zárkózzunk el a szexualitástól, hanem változtassunk a szokásokon! Lehet, hogy ami addig kényelmes szexuális pozitúra volt, az diszkomfortossá válik. Nem szabad elkeseredni, ki kell más pózokat próbálni, mert lehet találni olyat, ami mindkét félnek megfelelő. Illetve mindenképpen több előjátékra lesz szüksége a nőnek a betegség idején. Például a mióma erős vérzéssel is jár, de ilyenkor se mondjuk le a szexről. A behatolásos együttlétek helyett irányítsa a figyelmét a pár az új erogén zónák játékos felfedezésére. Ennek következtében mindkét félnek pozitív lesz a megélése és egy szuper estét töltenek majd együtt. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy másképp kell hozzáállni egy rosszindulatú és jóindulatú nőgyógyászati betegséghez. A szexben mindkettő okozhat jelentős problémát, viszont az előbbi esetében érdemes pszichológus szakember segítségét is igénybe venni” – magyarázta Dr. Csereklye Andrea.

Műtét után

Általában, a nőgyógyászai műtétek után az orvosok azt javasolják, hogy ne éljen a pár szexuális életet bizonyos ideig. A FEME szakértője szerint fontos tisztázni, hogy az orvosok ez alatt a behatolással járó együttlétet értik. A petting – a csóktól az orális kényeztetésig – egy bizonyos idő elteltével „szabadon gyakorolható”.

„Én azt vallom, hogy érdemes a pettinget választani, természetesen csak akkor, ha a nő nincs nagyon megviselt állapotban! Figyeljünk arra, hogy műtét után a test több előjátékot igényel, jobban fel kell készíteni, illetve a nő is fél az esetleges fájdalomtól. Elképzelhető az is, hogy szégyenli a műtét után megmarad heget, és egy ideig nem szívesen vetkőzik le meztelenre. Ez esetben egy kis ruhadarab fennmaradhat az együttlét során. Amikor a nő úgy érzi, és az orvos is engedélyezi a behatolással járó intim együttléteket, akkor fontos jól kiválasztani a megfelelő pózt. Én a kiskanál-nagykanálnak nevezett pozitúrát szoktam javasolni, ahol mindketten azonos oldalukon fekszenek, mert itt a nő hasa és a gátizom is ellazul, ezáltal kényelmesebb helyzetbe kerül a nő, viszont tudja befolyásolni a behatolás mértékét. Lehet, hogy kissé személytelenebb, hiszen a partnerek nem látják egymást, viszont ez egy igazán ellazult pozitúra és nem olyan megterhelő a testnek.”

Mikor forduljunk szakemberhez?

Dr. Csereklye Andrea úgy véli, hogy ha pár nem tudja megoldani együtt a problémát, és kezd eltűnni a szex az életükből, mindenképp érdemes szexuálterapeutához fordulni. A FEME szakértője azt tanácsolja, hogy ne több hónap elteltével keressünk fel szakembert, ugyanis „minél több idő telik el, annál nehezebb visszahozni a szexet az életünkbe. Mindig gondoljunk arra, és ez a lényeg, hogy ami megszokott és nem működik, azt nem eldobjuk, hanem átalakítjuk! A szex az egyik alappillére a boldog életnek. Lehet nélküle élni, de minek?”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.