Étrendkiegészítők a babavárás során – Mit együnk, ha babát tervezünk?

Felelős vagy magadért és az egészségedért! - ahogy egyesületünk mottója is mondja, de babavárás során nemcsak a saját, de a kisbabád egészségéről is első sorban neked kell gondoskodnod. Ehhez sokat tehetsz a megfelelő életmóddal és jó étrend követésével, valamint a számodra legjobb vitaminok, étrend-kiegészítők választásával. Cikkünkben Sárga Diána dietetikus szakértővel nyújtunk segítséget, hogy könnyebb legyen kiigazodni az étrend-kiegészítők útvesztőjében. Mivel a téma hatalmas, így most csak azokat vettük górcső alá, amelyeket a családtervezés, a babavárás időszakában és a szoptatás során érdemes pluszban bevinni a szervezetbe, vagy a megnövekedett szükséglet, vagy környezeti adottságaink miatt.

FEME julius Sarga Diana

Az étrend-kiegészítők neve is már árulkodó, hiszen ezek olyan élelmiszerek, amelyeket nem önmagukban fogyasztunk a tápanyag- és energiaszükségletünket fedezésére, hanem a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Elsősorban olyan élethelyzetekben ajánlott fogyasztásuk, amikor a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozással nem tudjuk megoldani a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Ilyen szakasz például az életünkben a babatervezés, a terhesség és a szoptatás is. Nem vagyunk azonban könnyű helyzetben, hiszen rengeteg információt olvashatunk ebben a témában, különféle termékekkel találkozhatunk gyógyszertárakban, drogériákban és az interneten egyaránt. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Fontos tápanyagok a babának és az anyának

FOLSAV

A folsav egy olyan vízben oldódó vitamin, amelynek szedése már a fogantatás tervezésekor ajánlott, és amely jótékonyan járulhat hozzá az egészséges terhességhez. Sajnos a szervezet nem tudja előállítani, ezért szükséges élelmiszerek és étrend-kiegészítők formájában biztosítani a bevitelét.

A kiegészítő folsavbevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét, ami fontos szerepet tölt be a magzat megfelelő fejlődésében. Kutatások szerint, hogy az idegcső-záródási rendellenességek előfordulása szignifikánsan csökkenthető a kellő folsavszint biztosításával. Mivel a velőcső a fogantatást követő 3-4. héten alakul ki, amikor sokaknak még tudomásuk sincs arról, hogy egy élet növekszik a szívük alatt, így amikor felmerül a babavállalás gondolata, már akkor érdemes elkezdeni szedni.

A folsav az élelmiszerek közül megtalálható a májban, a teljes értékű gabonafélékben és az abból készült termékekben, a zöldlevelű növényekben és a gyümölcsökben. A várandósság során azonban megnő a szükséglet (400 µg), ezért ezt önmagában táplálékból nem tudjuk fedezni, így mindenképp szükséges pótolni.

babavárás

MIO-INOZITOL

A mio-inozitol kedvező hatásai nem olyan régen kerültek előtérbe. A B-vitaminok csoportjába tartozik, és az emberi szervezetben a jelátvitelben van szerepe, így szabályozza bizonyos hormonok, mint pl. TSH, FSH működését. Továbbá az utóbbi időben hatásosnak bizonyult a szénhidrátanyagcsere zavarok, mint pl. inzulinrezisztencia, ill. metabolikus szindróma, PCOS esetén, így alkalmazása segítséget nyújthat gyermekre váró pároknak is. Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy különösön kedvező hatású a folsavval kombinált alkalmazása.[1]

Élelmiszerek közül megtalálható a gyümölcsökben (grapefruit, sárgadinnye), a zöldségfélékben (bab) és a magvakban (mandula, dió), azonban minimális mennyiséghez juthatunk hozzá ezekből, így nőgyógyászunk javaslata alapján szükséges lehet étrend-kiegészítő formájában történő szedése is, mely elsősorban a fiziológiásnál alacsonyabb mio-inozit szint esetén javasolható, vagy amikor fokozott bevitelre van szükség.

D-VITAMIN

A D-vitaminnak fontos szerepe van a szervezet megfelelő működése szempontjából is. Hozzájárul az immunrendszerünk normális működéséhez, az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban. Természetes módon napfény hatására képződik a bőrben, azonban nem elegendő mennyiségben ahhoz, hogy a szervezet szükségletét kielégítse, különösen hazánkban, ahol viszonylag rövid a napsütéses hónapok száma.

d vitamin

Néhány élelmiszerben is megtalálható (lazac, tonhal, makréla, szardínia, hering, halolaj, belsőségek, tojássárgája, tej-és tejtermékek), viszont ezekből sem tudunk annyit enni, hogy a megfelelő mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezet számára. Így különösen az őszi és a téli időszakban javasolt étrend-kiegészítő formájában pótolni a szükségletet. Mivel a D-vitamin szükséglet egyénenként eltérő lehet, ezért javasolt vérvétel útján a szervezetben lévő szintjét ellenőrizni, majd kezelőorvossal egyeztetni a pontos napi dózist, a megfelelő terhesvitamin kiválasztását.

KOENZIM Q10

A koenzim Q10-et a szervezet állítja elő, azonban a kor előrehaladtával csökken a mennyisége. Antioxidáns hatása révén szerepe van a szervezet szabadgyökök elleni védekezésben. Élelmiszerek közül húsban, halban, gabonafélékben található meg, azonban ezek fogyasztása nem biztosítja a megfelelő mennyiséget. Ezért megfontolandó és kezelőorvossal egyeztetendő ennek szedése.

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Ezek közül legfontosabbak a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav). Mivel szervezetünk nem tudja előállítani, ezért mindenképp ételből vagy étrend-kiegészítőből kell ellátnunk a szervezet szükségletét. Élelmiszerek közül megtalálható tengeri és édesvízi halakban is egyaránt (lazac, hering, tonhal, lepényhal, makréla, busa, pisztráng, kecsege), de jelen van repce-, szója-, dió- vagy lenmagolajban, ill. len-és chia magban is. Nem véletlen, hogy a táplálkozási ajánlások is azt javasolják, hogy hetente minimum egyszer fogyasszunk halat. Mivel hazánkban alacsony az egy főre jutó halfogyasztás, ezért még inkább fontos étrend-kiegészítőből pótolni a bevitelét.

Az omega-3 zsírsavak közül a DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához és DHA mellett az EPA is hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.

Nagyon fontos tudatosan készülni a fogantatásra, azonban azt javasolja a dietetikus szakértő, hogy soha ne kezdjünk hirtelen, nagy mennyiségű étrend-kiegészítő vásárlásába anélkül, hogy egyeztettük volna kezelőorvosunkkal, dietetikusunkkal. Legyünk mindig körültekintőek, kérjük szakember segítségét, hogy az adott élethelyzetben pontosan mire is van szükségünk. Ez részben azért fontos, mert egyénenként eltérések figyelhetők meg, másrészt az étrend-kiegészítők túlzott fogyasztásának ugyanolyan negatív hatásai lehetnek, mint a hiány-állapotoknak.

Babatervezéskor pedig mindenképp beszéljük át szülész-nőgyógyászunkkal, hogy milyen vitaminokat, étrend-kiegészítőket válasszunk, és közösen határozzuk meg a szükséges napi bevitelt!

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.