Anya-Lánya idő – Jaksity Katával és Jázminnal

A FEME egyik alapítótagja, Jaksity Kata mindennap „alkot” valamit a kislányával, az ötéves Jázminnal. Arra kértük, adjon pár tippet a többi anyukának és egyúttal mesélje el melyek a kedvenc programjaik a lakásban. Ha még ti sem szívesen mozdultok ki a kicsikkel, most adunk pár ötletet az otthoni gyermeknapra!

  1. Sütés-főzés-tapicskolás

„Azt vettem észre, hogy nem szabad erőszakoskodni azt illetően, hogy ha én sütök, vagy ebédet főzök akkor jöjjön Jázmin is. Ha épp úgy van kedve, be fog csatlakozni. Ami nálunk nagyon bejött, az az, hogy segít a tészta nyújtásnál. Például, ha kürtőskalácsot készítek, akkor kiteszek neki tányért, sodrófát, így ő is foglalatoskodhat a tésztával. A házi nudlinál ugyanez a helyzet. Persze van, hogy az egészből tapicskolás lesz csupán… Illetve a kicsik örömmel ízesítik a reggeli joghurtjukat is, ha kipakolunk számukra pár egészséges hozzávalót.”

  1. A megunhatatlan mozidélután

„Legalább huszonötször láttuk már a Jégvarázst, a Demónát, a Bűbájt vagy a legújabb Aladdint. Nálunk ezek fej-fej mellett vezetnek, és úgy tűnik Jázmin nem képes megunni őket. Beülünk a szobába és együtt izgulunk a történeteken. Fontosnak tartom, hogy a kis csajjal együtt nézzük a mesefilmet, hiszen csak így tudjuk megbeszélni a cselekményt, a karakterek személyiségét, motivációit. Szeretem ezeket a délutánokat, mert ilyenkor összebújunk, éneklünk. Most épp egy koreográfiát találtunk ki az egyik mese zenéjére, azt tökéletesítjük.”

  1. FEME0529Ékszerek zsugorkából

„Nálunk hódít a zsugorodó fólia! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hihetetlenül jó móka. Ez a speciális fólia egy kreatív hobby alapanyag. A zsugorka fóliára rárajzolunk különböző mintákat, majd betesszük a sütőbe, ahol kikeményednek. Mindenféle ékszer készíthető ezzel a technikával. Az egyik FEME Facebook adásban a Jázmin által készített zsugorkás fülbevalót viseltem!”

  1. Egyedi maszk

„Ha már a járványhelyzet úgy hozta, hogy maszkot kell hordanunk, akkor érdemes a varrás alapjait maszk készítése közben megtanítani a kislányoknak. Egy régi pólót vagy lepedőt adok Jázminnak, amin gyakorolhat, hiszen már nem használjuk. Körberajzoljuk a maszkot, behatjuk és megmutatom neki az alap varrást. Sokszor elrontja, de ez nem baj. Anyaként az az egyik feladatom, hogy sokszor bíztassam. Hiszem, hogy a gyerekeknek meg lehet mutatni, hogy gyakorlással mennyi mindent el tudnak érni!”

  1. Tanulós applikációk

„Ma már számos szuper applikáció áll a rendelkezésünkre, amivel játékosan tanulhatnak a gyerekek. Úgy vélem, ezeket érdemes behozni az életünkbe! Mi leginkább a Lingokidset használjuk, ami a nyelvtanulást segíti; továbbá a 5 Differencest. Ez utóbbinál a cél, hogy megtaláljuk a két kép közötti eltéréseket.”

  1. Ötletek a Pinterestről

„A Pinterestről szoktam ötleteket vadászni: leginkább számolós, színezős, készség fejlesztő dolgok iránt kutatok. A mai online világban annyi minden elérhető, és csupán pár perces időbefektetést igényel, hogy rátaláljunk valami egyszerű játékos feladatra. Például arra kérem Jázmint, hogy rajzoljon öt darab sárga háromszöget, négy darab piros kört stb. Vagy rajzolunk katicabogarakat, amin a pöttyöket kell megszámolni.”

  1. Virágszirom képek

„Szinte megunhatatlan, ráadásul tavaszi-nyári elfoglaltság: összegyűjtjük a lehullott virágszirmokat, majd egy képet készítünk belőle; úgy, hogy felragasztjuk egy papírlapra a szirmokat. Például egy lányt kalappal, szoknyával; vagy madarat, halat. Szintén lehet lesni az internetről, akár még kész sablonokat is találhatunk!”

  1. Bízzuk meg azzal, hogy készítsen számunkra valamit!

„A gyerekek maguktól is borzasztó kreatívak, a fantáziájuk pedig határtalan. Nem feltétlenül kell mindig mellettük állni és szórakoztatni őket. Én azt tapasztaltam, hogy ha megkérjük a kicsiket, lepjenek meg minket valami kis alkotással, garantáltan kitalálnak valamit. Ilyenkor nincsenek irányítva, szabadon használhatják a kreativitásukat. Jázmin az egyik ilyen alkalommal, egy zokniból készített nyulat.”

  1. Bunker

„Szerintem hagyni kell a kicsiknek, hogy önállósodjanak és egyedül lehessenek. Bármennyire is aggasztó, mennyire szét tudják pakolni a lakást, a bunkerkészítés minden gyerek egyik legnagyobb öröme. Jázmin is imádja, ha oda bekuckózhat. Amikor megengedi, akkor bebújok mellé én is, ilyenkor mondókázunk és nevetgélünk.”

  1. Lehetőség és tér

„Május elején ünnepeltem a születésnapomat és ez alkalomból Beni fiam művészi módon kidekorálta, kifestette a szobám egyik falát. Természetesen ebből Jázmint se szerettem volna kihagyni, ezért ő is kapott egy olyan falrészt, amit ő festhet. Ez végül egy szivárvány lett. Azt gondolom, hogy akár gyereknap, akár a születésnap alkalmából érdemes legalább egyszer biztosítani a lehetőséget a gyerekeknek arra, hogy az alkotás iránti vágyukat valóban kibontakoztathassák. Nincs annál lényegesebb a gyerekek számára, hogy ha látják, a szülők tényleg hisznek a képességeikben.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.