FELELŐSEN MAGADÉRT

Legyen egészséges a húsvéti menü karantén alatt is

 Eljött a várva várt tavaszi jó idő és a húsvét, amikor szokás szerint összegyűlnek a családok, közösen ünnepelnek, fogyasztják el a húsvéti reggelit. Sajnos a rendkívüli helyzetben a régi hagyományok, szokások felülíródnak, így biztosan kisebb családi körben, locsolók tömege nélkül fog zajlani a húsvéti ünneplés, de a finom húsvéti sonkáról, főtt tojásról most sem kell lemondanunk.

Sárga Diána dietetikust arról kérdeztük, hogy mire ügyeljünk húsvétkor, ebben a megváltozott helyzetben.

„Természetesen a húsvéti sonka és a tojás elengedhetetlen része az ünnepi ételeknek. Sonkát vásároljunk megbízható helyről, próbáljunk meg olyat választani, amelyen láthatóan kisebb a zsíros rész aránya, amelyet célszerű nem elfogyasztani, így kalóriát lehet megspórolni. Tojásból az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás szerint hetente 3-5 db fogyasztása javasolt, ügyeljünk azonban megfelelő tárolására, étkezés utána az el nem fogyasztott tojások azonnal kerüljenek a hűtőszekrénybe.”

Dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy használjuk ki, hogy itt a tavasz, így kerüljön bőségesen zöldség pl. retek, saláta, újhagyma az asztalra.

húsv2

Továbbá ez az időszak jó alkalom arra, hogy olyanokkal próbálkozzunk, amelyre korábban nem volt időnk. Érdemes jól bevált, mások által kipróbált receptekkel próbálkozni, hogy garantált legyen a végeredmény, nehogy a kukában végezze az étel.

Telis-tele van a közösségi média kovászkészítési tippekkel, szebbnél szebb pékáru készítési ötletekkel, így egy kis időre mi is pékké válhatunk. Ügyeljünk azonban arra, hogy naponta legalább egyszer fogyasszunk teljeskiőrlésű gabonát, vagy abból készült pékárut, és kerüljük a magas zsírtartalmú, cukrozott változatokat.

Desszertnek készítsünk túróból, gyümölcsből, teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat. Húsvéti csokik közül pedig válasszuk a jobb minőségű, magasabb kakaó tartalmúakat.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékfogyasztásról sem, amely elsősorban víz legyen, de készíthetünk házilag ízesített vizeket. Különböző gyümölcsöket leforrázva, majd lehűtve kellemes ízű frissítőket kaphatunk. Az alkohollal nem csak alkohol tartalma, de energia tartalma miatt is óvatosan kell bánni.

„Szakemberként mindig hangsúlyozom a mértékletességet, most azonban az eddiginél is jobban kell erre ügyelnünk, hogy a karantén alatt se szökjenek fel a plusz kilók. A húsvéti jellegzetes ételeket általában csak ebben az időszakban fogyasztjuk, így könnyű elcsábulni egy nagyobb mennyiségre. Egy nagy húsvéti reggeli helyett azonban bátran fogyaszthatjuk ezeket az ételeket akár több reggeli alkalmával, így segíthetjük elkerülni a túlevést. A lehetőségekhez mérten pedig iktassunk be mozgást is akár otthon, vagy szabadban - ügyelve a megfelelő távolság tartására” - mondja a dietetikus.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.