Amikor nincs kedvünk a szexhez

Hiába folyik a csapból is, hogy milyen fontos a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolathoz a pár mindkét tagjának megfelelő intim együttlét, valószínűleg minden nő tapasztalta már a szexre való igény elhalványulását, elmúlását. A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) célja, hogy a „kényesebb” témákról is nyíltan merjenek a nők beszélgetni, ezért Dr. Csereklye Andreát, a FEME szexuálterapeuta szakértőjét kértük, mondja el, melyek lehetnek a legfőbb okok, ami miatt egy nőben alábbhagy a testi vágy.

Ma már a szex nem tabu téma, mégis sokszor keveset foglalkozunk vele. A filmekben általában azt látjuk, hogy a főszereplő férfi és nő szinte csak egymásra néznek és egy pillanat alatt felfokozott izgalmi állapotba kerülnek. Arról viszont kevésbé szól a fáma, hogy a nőknél igen gyakran előfordul – mondhatni a női élet velejárója –, hogy egyáltalán nem érzik a vágyat magukban a szeretkezésre, hiába élnek boldog párkapcsolatban, hiába telik el szex nélkül hosszú idő. Ráadásul, sok nő úgy érzi, hogy ezt szégyellni kellene, és bizonyára vele van valami gond. Holott, ez egyáltalán nem igaz! Ne söpörjük hát a szőnyeg alá ezt a kérdést, inkább foglalkozzunk vele!

Amikor nincs kedv

A párkapcsolat velejárója?

Jellemző tendencia, hogy a kapcsolat elején, amikor még nagy a szerelem, a nők maximális figyelmet és törődést kapnak a párjuktól. Aztán ahogy a kapcsolat halad előre, a férfiak irányából érkező gondoskodás csökkenhet. „Mi nők, akkor érezzük igazán jól magunkat, ha a férfi rajong, szeret és törődik velünk. Ha ez megvan, akkor tudjuk igazán élvezni a szexet. Ha ez elmúlik, a szexszel is probléma lehet. Számos példát láthatunk arra, hogy azért lép ki egy nő a kapcsolatából, mert a férfi már elhanyagolja, nem figyel rá, és jön valaki, aki ezt újból megadja. Ezt azért említem, hogy érezzük, mennyire hihetetlenül fontos a törődés megléte a nők működéséhez. Az egy tévhit, hogy a jó szex mindenképpen elvész a kapcsolatból a hosszú évek, az együttélés során. Ennek nem feltétlenül kell így lennie.”

Általánosságban tehát elmondható, hogy a nők esetében a szexuális vágy felkeltéséhez az intimitás, a férfi részéről érkező gondoskodás elengedhetetlen. Természetesen, nem minden nő „működik” így, nem minden nő számára fontos ez az érzelmi szükséglet ahhoz, hogy felébredjen bennük a testi vágy. Azok a nők, akiknél a tesztoszteron szint – a nőkben is megtalálható férfi nemi hormon – magasabb az átlagnál, a szexuális vágy „könnyebben” lángra lobbanhat.

Vegyük át az irányítást!

A szakember elmondta, hogy a nők esetében a szexuális vágy megjelenése egy igen komplex történet. Elsődlegesen kiemelhető, hogy fontos a törődés, de emellett számos más tényező is befolyásolja a vágy kibontakozását. A női test hormonális működése is meghatározza a szexuális folyamatokat, például peteérés környékén erősebben jelentkezik a szexre való késztetés. A nők esetében a mindennapi gondok, a nehézségek is hatnak a testi vágy megjelenésére, ugyanis a nők nehezebben „kapcsolnak ki”, mint a férfiak.

„Mi nők, kicsit bolondosak vagyunk. Lehet, hogy épp van kedvünk a szexhez, lehet épp nincs. Sőt, még az együttlét alatt is meggondolhatjuk magunkat. Sok esetben azt tanácsolom, hogy a párkapcsolatban a nők tudatosan készüljenek a szexre. Hozzátenném, hogy személy szerint abban hiszek, hogy a legfőbb örömforrás a párunkkal átélt szex, ezért beszélek és gondolkodom párkapcsolatban. Egyszóval, ha hölgyek arra várnak, hogy csak akkor szeretkeznek majd, amikor spontán fellobban a vágy a párjuk iránt, akkor abból borzasztó ritkán lehet szex vagy soha. A szexuális életünket lehet irányítani, ne csak üljünk tétlenül. El kell kezdeni egymás szeretgetésést: cirógatással, előjátékkal, törődéssel, az érzelmek átélésével valószínűleg kedv is megjön a szexre. De ha nem, az is rendben van. A lényeg, hogy adjuk meg rá a lehetőséget.”

Kisbaba születik

A szexuális vágy drasztikusan csökkenhet a szülés után. Az anyukának a babára terelődik az összes figyelme, neki adja az összes energiáját. Az anyuka érzelmi szükségleteit a kisbaba teljes mértékig kielégíti, és nem igényel már több törődést, így a szexuális vágy is kialhat benne. A férfi mindeközben alig kap érintést, alig kap valamit a nőből és egy idő után kirekesztve érezheti magát. Ezért lényeges, hogy a nők extrán tudatosak legyenek a szexet illetően, a kisbaba születése után. Ha rendben ment a szülés és a kismama is egészséges, akkor körülbelül hat héttel a szülés után lehet ismét szexuális életet élni. Ez a behatolásos együttlétekre vonatkozik! Azért fontos ezt kiemelni és tudatosítani, mert szeretkezni hamarabb is lehet, csak épp a behatolás nem történik meg. A férfit a nő orálisan kielégítheti; valamint simogathatják egymást, csókolhatják egymás erogén zónáit. Higgyék el a nők, hogy a férfiak szeretik kényeztetni őket! Egy férfi számára öröm, ha a nő élvezi az intim együttléteket, és egy férfi boldog lehet akkor is, ha nincs behatolás” – magyarázta Dr. Csereklye Andrea.

Mikor forduljunk szakemberhez?

A szexuálterapeuta szerint, ha nincs igénye valakinek a szexre, először gondolja végig, lehet-e valamilyen kiváltó oka? Például életciklus váltás, meghatározó családi események, krízishelyzetek, párkapcsolati probléma. „A legtöbb esetben csupán az a baj, hogy az élet felülkerekedett a szexuális vágyon. Ha a váratlan élethelyzet elmúlik, nagy eséllyel a szex is rendbe jön. Ezenkívül a szex elmaradásában – a nők esetében – igen gyakran párkapcsolati probléma áll. Én arra tudok mindenkit bíztatni, hogy forduljon (a párjával együtt) szakemberhez, ugyanis gyönyörűen vissza lehet hozni az erotikát a párkapcsolatba.”  

További cikkeink a témában

„Könnyen albérlőtársi viszonnyá változhat az egykori szerelem”

Szex – kérdések, amiket nehezen teszünk fel

A gondozott megjelenés hatása a szexuális életre

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.