FELELŐSEN MAGADÉRT

Nem kell fájdalommal élned!

A március az endometriózis hónapja - A FEME célja, hogy minden nőnek hiteles információi legyenek a betegségről, tovább fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy a korai felismerés, a pontos diagnózis, illetve a megfelelő kezelés akár tünetmentessé is teheti a beteg életét.

Március hónnapban világszerte tartanak kerekasztal beszélgetéseket, konferenciákat, békés megmozdulásokat annak érdekében, hogy minél többen megismerjék az egyik leggyakoribb női betegséget. Az endometriózis következtében ugyanis sokan olyan fájdalmakkal kénytelenek szembenézni, ami megkeseríti a mindennapjaikat. Nem tudják elvégezni munkájukat és a magánéletüket is tönkre teheti a betegség. Az endometriózis a termékeny korú nőket érinti, és az első menzesztől a menopauzáig terjedő időszak során bármikor jelentkezhetnek a tünetei. Épp ezért igen lényeges, hogy minél több nő halljon erről a nehezen diagnosztizálható kórképről. A FEME szülész-nőgyógyász szakértője, dr. Katona Renáta osztotta meg velünk szaktudását.

ENDO

Nem tudják miért alakul ki

A méhet belülről borító nyálkahártya neve latinul ,„endometrium”. Abban az esetben, amikor az endometrium megtalálható a méh üregén kívül is, akkor beszélünk endometriózisról. A menstruációs ciklus során, hormonok hatására, a méh nyálkahártyája megvastagszik - ezzel készül fel a petesejt beágyazódására. Ha ez nem történik meg, a nyálkahártya lelökődik és a menstruációs vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozik. Amennyiben a méh nyálkahártyája a méhüregen kívüli területre kerül, nem tud „kiürülni” a szervezetből, felszaporodik, ciszták alakulnak ki és egyéb szöveteket, szerveket érintő problémák keletkezhetnek.

Az orvostudomány mindezidáig nem derített fényt arra, miért vándorol a méh nyálkahártyája más szerv területére. Számos különböző elmélet létezik erre vonatkozóan, viszont egyik sem kétséget kizáróan bizonyított; a kiváltó okra nincs egyértelmű válasz. Az viszont biztos, hogy az ösztrogéndominancia szerepet játszik a kialakulásában.

Tünetek - a fájdalom egyértelmű jelzés!  

Az endometriózis ritkán, de lehet tünetmentes is. Bár a betegség így egy ideig észrevétlen marad, de később súlyosabb következményekhez, akár meddőséghez is vezethet.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fájdalmas menstruáció, a menstruációs ciklustól függő panaszok (puffadás, hasmenés, végbél fájdalom, véres széklet, véres vizelet, hangulati labilitás), barnás váladékozás (hüvely felől), teherbeesési nehézségek, bő vérzéssel járó menstruáció, fájdalmas szexuális együttlét, valamint a meddőség. A meddőségi vizsgálatok során (az okok után kutatva) számos esetben fedezik fel az endometriózis kóroki szerepét.

A nők nagy százaléka esetében a tünetek hatalmas fájdalommal járhatnak, így az endometriózis jelentősen ronthatja az életminőséget: „Kutatások bizonyítják, hogy az endometriózis az egyik legmagasabb számban megjelenő nőgyógyászati kórkép, ami rendkívül negatív irányban befolyásolja a mindennapi életet. Sokan kiesnek a munkából, hiszen a gyötrelmes alhasi görcsök miatt nem képesek bemenni dolgozni – nem ritkán, nem képesek az ágyból felállni sem–, nem tudják elvégezni a munkahelyi feladataikat. Ráadásul, a beteg nehezen vagy egyáltalán nem tudja fenntartani a szociális kapcsolatait a panaszai miatt, mindez pedig további lelki megpróbáltatásokkal jár” – magyarázta dr. Katona Renáta.

Elhelyezkedése

Az orvosok négyféle kategóriába sorolják az endometriózist, annak megjelenési formája alapján.A petefészken elhelyezkedőt, csokoládé cisztának; a méhtestre lokalizálódót adenomiózisnak nevezik. A DIE az endometriózis egyik formája, amely mélyen a szövetekben helyezkedik el, és a női nemi szerveken kívül ráterjedhet a belekre, húgyhólyagra. A negyedik az úgynevezett peritonealis endometriosis, mely színes gombostűfejnyi felrakódások formájában a hashártyán jelenik meg. Ezen megjelenési helyeken kívül, gyakran bőrhegben, ritkábban tüdőben, agyban is fedeznek fel endometriózist.

Rejtőzködő betegség

Az endometriózis kapcsán az egyik legnagyobb gond, hogy nem mindig könnyű a felismerése. Kiváló módszer a hüvelyi ultrahang, de a biztos diagnózis felállításához szövettani vizsgálatra, laparoszkópiára (hastükrözés) és szövettani mintavételre van szükség. A petefészekben elhelyezkedő csokoládé ciszta, valamint a méhizomzatra terjedő adenomiózis könnyen diagnosztizálható hüvelyi ultrahang segítségével, míg a DIE esetében gyakran csak az összenövések utalnak a betegségre. A hashártya endometriózis pedig hüvelyi ultrahanggal egyáltalán nem látható.

„Az eseteket kirívó többségében az endometriózist sok évvel később diagnosztizálják, holott a tünetek már évek óta megvannak. Egyrészről az orvosoknak is jobban gondolniuk kellene rá, például amikor egy tinédzser kislány elájul, mert annyira fájdalmas a menzesze. Mivel egy szűz lánynál nem végzünk hüvelyi tapintást, sem hüvelyi ultrahangot, ezért a vizsgálhatóság korlátozottsága megnehezíti a diagnózis felállítását. Mindemelett, az érintett nők edukációja is nagyon fontos lenne, és segítene, ha a nők még tudatosabbak lennének. Gyakran látom a praxisomban, hogy nem fordulnak időben orvoshoz, éveket várnak vele. Leginkább akkor veszik igazán komolyan a tüneteiket, amikor gyereket szeretnének és ezért keresik fel a rendelést. Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy bármilyen, a szokásostól eltérő, ciklushoz köthető panasz észlelésénél azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni – hívta fel a figyelmet dr. Katona Renáta.

Kezelés – „széles arzenállal rendelkezünk”

A FEME szakértője elmondta, hogy az endometriózis négy megjelenési formája eltérő kezelést igényel, továbbá azt is figyelembe veszik mennyire súlyos a betegség. Ezt egy 1-től 4-es skálán jelölik, ahol a négy jelenti a legsúlyosabbat. A súlyosság felállítása a laparoszkópia során látottakon alapul. Az is hangsúlyos szempont, hogy a páciens aktuálisan szeretne-e kisbabát, avagy sem. Mindezeket mérlegelve az orvos és a beteg együtt dönti el mi lenne a legmegfelelőbb kezelés. Fontos tisztán látni az ügyben, hogy az orvostudomány jelenleg a tüneteket tudja orvosolni, enyhíteni; magát az endometriózist végérvényesen meggyógyítani nem tudja.

„Annyi bizonyos, hogy a menstruáció felfüggesztése, megszünteti az endometriózishoz kötődő klinikai tüneteket. Ezért az egyik lehatékonyabb és legtermészetesebb megoldás a terhesség. A hormonterápia, a gyógyszerek szintén a menstruáció megakadályozását szolgálják, ezért a gyógyszerek által enyhülhetnek, megszűnhetnek a panaszok. Műtéttel, általában laparoszkópiával, az aktuális elváltozást eltűntetjük a testből, de a betegség, a kiváló műtéti technika ellenére is gyakran visszatér. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a súlyos, különösen a mélyen infiltráló   endometriózis műtétet endometriózis-centrumokban érdemes elvégeztetni multidiszciplináris csapattal: tapasztalt szakemberekkel és modern eszközökkel. Az életmódváltás, az endo-diéta, a rendszeres testmozgás, az ösztogéndominancia kezelése tudja csökkenteni a kiújulás rizikóját. Széles terápiás arzenállal rendelkezünk, ezért az individuális, személyre szabott terápia alkalmazása a legmegfelelőbb. Én úgy vélem, a lelkierő, a jó közérzet fenntartása egyenesen szükségszerű, ezért személyes példamutatással is támogathatjuk egymást. Dukai Regina például őszintén beszél a betegségéről, leplezetlenül az érzelmi hullámhegyekről, hullámvölgyekről is. A reménykedésről, csalódottságról, fájdalomról, ami a betegség velejárója lehet.”

Hogyan válasszunk orvost?

Dr. Katona Renáta azt tanácsolja, hogy a felsorolt panaszok esetén olyan orvoshoz forduljunk, aki nagy rálátással és tapasztalattal rendelkezik az endometriózis szakterületén; továbbá vegyük számításba, hogy talán több évtizedes együttműködésre vállalkozunk: „Hosszú távú, szoros kooperációt jelent a kezelés, ezért szükség van a beteg saját betegségét érintő tájékozottságára A beteg is járjon nyitott szemmel és füllel az alternatívákat illetően és folyamatosan tájékozódjon! Az endometriózist tünetmentessé lehet tenni, sok lehetőségünk van erre! Ami elsődleges, hogy egyensúlyt találjunk az életünkben. Nem tartom jó választásnak azt a kezelést, ami alatt rosszabb lesz az életminőségünk, nem pedig jobb. Ha esetleg ez előfordul, az egy piros jelzés lehet arra, hogy érdemesebb egy másik módszert kipróbálni.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.